Сега четете
„Топ Гън: Маверик“ е касовият шампион на 2022

„Топ Гън: Маверик“ е касовият шампион на 2022

„Топ Гън: Маверик“ се превърна в изненадващия касов шампион на 2022-ра, оставяйки зад себе си първенците на предишните години – комиксовите супергерои. С почти 1.5 милиарда долара приходи от прожекции по света (точното число е $1.489 млрд.), продължението на пилотската военно-романтична драма от 1986 г. излетя далеч над конкурентите си. А първоначално филмът с 60-годишна звезда изглежда прекалено голям риск, особено в края на коронавирусната пандемия, когато по-възрастните зрители просто не искат да се върнат в киносалоните. Премиерата бе отлагана многократно – по първоначален план трябваше да е през юли 2019-а. Следващите забавяния се дължаха на убедеността на Том Круз, че „Топ Гън“ „никога“ няма да има премиера в стрийминг платформа, както направиха десетки продукции в двете години пандемия. В крайна сметка „Маверик“ се появи по кината през май 2022 г., превръщайки се в най-доходоносния филм в кариерата на Круз. 70% от публиката е над 25 години и повече от половината са над 35 – нещо, непостигано от други „милиардник“ в последното десетилетие.

Във вечната класация на най-печелившите филми за всички времена „Топ Гън: Маверик“ е 11-и. Той получи и отлични отзиви от критиката, номинации „Златен глобус“ за най-добър филм (драма) и песен, а почти сигурно ще се намеси и в разпределението на номинациите „Оскар“.

Все още не е ясно дали „Аватар: Природата на водата“ ще го надмине по приходи – а също и кога. 12 дни след премиерата си продължението на най-касовия филм в историята събира 1.025 милиарда долара, което е достатъчно за второто място в годишната класация четири дни преди края на 2022-ра. „Аватар“ няма да я завърши като първенец, но е напълно възможно в дългосрочен план да остави „Маверик“ зад гърба си.

Вижте и

Годината бе на косъм от това „Топ Гън“ да е единственият през нея, прехвърлил милиарда от продажба на билети за кино. Но не бива да се подценява и привлекателността на праисторическите влечуги, дори когато филмът за тях е шести поред във франчайза, започнат от Спилбърг, и е слаб. На трето място сред най-печелившите е „Джурасик свят: Господство“, с 1.001 милиарда долара.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре