Ароматната сладка баница с тиква е едно от любимите кулинарни изкушения, приготвяни за трапезата на Бъдни вечер, когато всички ястия трябва да бъдат постни. Преди години баници с плодова плънка (тиква, ябълки, дюли и др.) са били приготвяни задължително и за Коледа. Ето защо, рецептата за традиционен тиквеник е и прекрасна идея за част от коледната трапеза. Относно вкуса му, трудно може да се устои на леко хрупкавата му коричка и сочна вътрешност с тиква и много орехи. Казано накратко, истинска класика сред баниците!
Традиционен тиквеник
Необходими продукти:
500 гр. готови кори
800 гр. тиква
200 гр. орехи
250 гр. захар
½ ч. ч. растителна мазнина
70 гр. масло (за коледния вариант)
Тиквата се почиства и се настъргва на едро ренде. Орехите се натрошават на дребни парчета. Корите се разстилат върху работния плот. Върху всеки слой, който се състои от 2-3 листа, се поръсва малко растителна мазнина, част от настърганата тиква, 2 с. л. захар и орехови ядки. Навива се на стегнато руло, което се поставя в центъра на намазнена тава, завито като спирала. С всяка следваща кора се действа по същия начин и всяка следваща се завива около предходната.
Накрая цялата повърхност на тиквеника се поръсва с олио (или разтопено масло), след което се поставя в предварително загрята фурна на 180`С и се пече до нежно златисто. Щом бъде изваден от фурната, празничният тиквеник може да се поръси с пудра захар.