Сега четете
Традиционен тиквеник

Традиционен тиквеник

Ароматната сладка баница с тиква е едно от любимите кулинарни изкушения, приготвяни за трапезата на Бъдни вечер, когато всички ястия трябва да бъдат постни. Преди години баници с плодова плънка (тиква, ябълки, дюли и др.) са били приготвяни задължително и за Коледа. Ето защо, рецептата за традиционен тиквеник е и прекрасна идея за част от коледната трапеза. Относно вкуса му, трудно може да се устои на леко хрупкавата му коричка и сочна вътрешност с тиква и много орехи. Казано накратко, истинска класика сред баниците!

Традиционен тиквеник

Необходими продукти:

500 гр. готови кори

800 гр. тиква

200 гр. орехи

250 гр. захар

½ ч. ч. растителна мазнина

Вижте и

70 гр. масло (за коледния вариант)

Тиквата се почиства и се настъргва на едро ренде. Орехите се натрошават на дребни парчета. Корите се разстилат върху работния плот. Върху всеки слой, който се състои от 2-3 листа, се поръсва малко растителна мазнина, част от настърганата тиква, 2 с. л. захар и орехови ядки. Навива се на стегнато руло, което се поставя в центъра на намазнена тава, завито като спирала. С всяка следваща кора се действа по същия начин и всяка следваща се завива около предходната.

Накрая цялата повърхност на тиквеника се поръсва с олио (или разтопено масло), след което се поставя в предварително загрята фурна на 180`С и се пече до нежно златисто. Щом бъде изваден от фурната, празничният тиквеник може да се поръси с пудра захар.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре