Сега четете
Омбудсманът иска компенсации на домакинствата заради скъпия газ

Омбудсманът иска компенсации на домакинствата заради скъпия газ

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния премиер Гълъб Донев и до служебния министър на енергетиката Росен Христов, в която поиска справедливи компенсации заради екстремно повишените разходи за природен газ на всички домакинства, които разчитат на това гориво.

„С дълбока загриженост се обръщам към Вас по повод внесеното от „Булгаргаз“ ЕАД заявление за утвърждаване на цена на природния газ за м. януари 2023 г. в размер на 204,53 лв./MWh. Това безпрецедентно високо увеличение – с 38,9 %, в сравнение с действащата цена за настоящия месец, се случва по време на отоплителния сезон“, написа омбудсманът.

Проф. Ковачева обръща внимание, че при значително по-ниските регулирани цени на природния газ – между 102,33 лв./MWh и 162,57 лв./MWh, в периода от м. декември 2021 г. до м. май 2022 г., се е изпълнявала правителствена Програма за компенсиране на битови клиенти на природен газ и топлофикационни дружества, които използват като основно гориво природен газ, с подпомагане с фиксирана сума на един MWh.

Тя подчертава, че стръмното нарастване на регулираните цени на природния газ за българските потребители обаче, продължава и през месеците след приключването на Програмата. Ковачева посочва, че в институцията множество граждани се жалват за получаването на подкрепа от държавата заради екстремното поскъпване на енергийните източници и особено на природния газ.

Вижте и

Омбудсманът обръща внимание, че свръхвисоките цени на природния газ значително увеличават разходите и на топлофикационните дружества, които използват този вид гориво и ако те не получат държавна помощ за покриване на разликите, КЕВР ще трябва да включи тези безпрецедентно високи разходи в цените на топлинната енергия за крайните клиенти от 1 юли 2023 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре