Сега четете
На Коледа в МакДоналдс? Как китайците празнуват коледните празници?

На Коледа в МакДоналдс? Как китайците празнуват коледните празници?

Въпреки, че Коледа не е традиционен китайски празник, през последните години става все по-популярен, но много млади хора го приемат като празник на любовта и приятелството. Затова нека да разгледаме 4 различни начина, по които китайците отбелязват 25-ти декември.

1. Запалване на светлините на Коледната елха- Дървото на светлината

Много малко хора в Китай украсяват домовете си с коледни елхи, тези които го правят обикновенно е с изкуствени дръвчета, а по тях слагат малки картонени фенери в червено или жълто, цветя или червени изрезки от хартия, символизиращи щастие. ( Червеният цвят символизира здравето и любовта, а жълтото и златното са цветовете на изобилието и на императора- това са и любимите цветове на китайците.) Пъстро декорирани коледни елхи може да се видят в големите молове из страната, но те привличат голямо внимание и много хора се забавляват снимайки се с тях. Улиците на големите градове също се украсявят с множество лампички, създавайки уютна атмосфера.

2. Ябълковата нощ

Китайците наричат Бъдни вечер- 平安夜 (píng ān yè) Тиха и спокойна нощ, думата за ябълка звучи по подобен начин- 苹果 (píngguǒ), а местните обичат асоциациите и така са създали и модерна традиция- да си подаряват ябълки на 24 и 25-ти декември. По този начин, те вярват, че ако изядеш една ябълка на Коледа, годината ти ще бъде мирна и успешна. Затова много магазини и улични дюкянчета предлагат сочни червени ябълки, обвити в шарени хартии с изписани или изрязани пожелания, като любов, мир, щастие и др.

3. Писмо до Дядо Коледа

Китайците също така са прагматични хора и са решили на Коледа вместо непотребни подаръци, да подаряват на близките си известните хонгбао 红包- червени пликове с пари. Така всички са доволни и никой не преминава през стреса в намиране на перфектен подарък. Все пак, ако решат да подарят нещо, то обикновенно е малък и символичен подарък.

4. Коледната вечеря в Китай

За много китайци Коледа е възможност да се видят с приятели и да си организират коледни партита с празнична атмосфера, декорация и настроение, придружени с коледни песни и забавления. Такива събирания може да са в дома на приятел, в кафе, ресторант или бар, а дори и в Макдоналдс. Младите хора в страната приемат Коледа като Св. Валентин и за да го отпразнуват, някой от тях обичат да похапват в известни вериги за бързо хранене. Разбира се, много ресторанти и кафенета в големите градове, предлагат и празничен обяд/вечеря, подобно на Запад.

Вижте и

Съвременният коледен дух успява да обхване и Изтока, но все пак не измества фокуса от най-голямото събитие – Китайската нова година. В края на декември започват приготовленията за празника, който следващата година се чества на 23 януари. Очаквайте интересни статии и за предстоящата година на Водния заек. 🙂

Източник на вдъхновение:

https://www.teachingnomad.com/blog/teaching-abroad/5-ways-the-chinese-do-christmas-slightly-differently/

https://www.edulab-cn.com

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре