Сега четете
Корнелия Нинова: Президентът да наложи вето закона за предоставяне на оръжия на Украйна

Корнелия Нинова: Президентът да наложи вето закона за предоставяне на оръжия на Украйна

Корнелия Нинова: Наложете вето на закона за предоставяне на оръжия на Украйна

Нека в изпълнение на публично изразените си убеждения и на основание нарушаване на Конституцията, президентът да наложи вето

Очевидно е, че в залата има „коалиция на войната“, която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна. Ние от „БСП за България“ категорично сме против и гласувахме „против“, но остана една възможност това решение да бъде спряно, преосмислено и променено. Обръщам се от трибуната към президента и главнокомандващ Радев: Уважаеми г-н президент, наложете вето на закона за ратификация за предоставяне на оръжия на Украйна. Това заявих от парламентарната трибуна.

Има две групи основания, на база на които той може да наложи вето. По първата, конституционно-юридическата – това, което се гласува днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като служебният министър на отбраната е подписал договор, в който пише, че анексите към него не подлежат на ратификация от Народното събрание. Това е противоконституционен текст. Анексите от международните договори са част от тях.

Имате и морално-политически причини да наложите вето. Президентът Радев на 7 октомври: „Ще работя срещу въвличането на България във войната в Украйна.“ Цитирам: „Политици, които тласкат България към война, независимо дали от невежество или корист, дължат отговор на българите чии интереси обслужват“.

Президентът Радев на 25 октомври: „Войната, която разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне, тези форми пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Аз не го вярвам. Затова още веднъж призовавам за разум и отговорност.“

Вижте и

И тъй като нямаше разум и отговорност днес в залата, отново казвам, призоваваме президентът да наложи вето на основание на неговото убеждение и затова казваме морално-политически причини. Към ГЕРБ, президентът Радев: „За 10 години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте, за да изнасяте сега? Трябва да си отговорите много сериозно на този въпрос.“ В Алианса, в Нато, казва той, няма правило и документ, които да задължават дадена държава да предоставя оръжия на трети страни.

Президентът Радев на 19 октомври: „Историята няма да прости на тези, които лекомислено или от корист, тласнат страната към война. Най-превъзбудените военолюбци няма да хванат оръжие, но с лекота ще заложат живота на българите. Имало го е и преди, за съжаление, някои го правят и днес.“ По неговите думи основна задача на политиците трябва да бъде да пазят България от този пожар на войната.

Нека в изпълнение на тези свои убеждения и публични заявки и на основание нарушаване на Конституцията, президентът Радев да наложи вето. Ще получи нашата писмена позиция още днес.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре