Сега четете
Продължават разговорите за приемането на България в Шенген, заяви Иван Демерджиев

Продължават разговорите за приемането на България в Шенген, заяви Иван Демерджиев

Продължават разговорите на всички нива за приемането на България в Шенген. Това каза служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му България получава сигнали, че отпадането на граничния контрол може да стане от догодина, но българските власти няма да се откажат до последно.

 

Единственото компромисно решение, на което ние сме съгласни на този етап, е да бъдем приети за членове – беше предвидено от 1 януари да отпадне граничният контрол, да се сложи малко по-късна дата през годината за отпадане на граничния контрол или той да се обвърже с конкретни обективни обстоятелства. Това, което ни се предлага на този етап, е по-различно – да се отложи приемането ни, като през някакъв период от време преминем през незнайно какви проверки. Но ние от 2011 г. преминахме през купища проверки, особено тази година, и не мисля, че трябва се подлагаме на нещо подобно, заяви Демерджиев.

 

Вицепремиерът коментира видеоматериала и снимките, разпространени от няколко международни медии, в които се твърди, че български власти, охраняващи границата, са стреляли по бежанци.

 

Инцидентът настъпи на 3 октомври. Незабавно беше разследван от смесена българо-турска комисия, която излезе с категорично становище, че изстрелът не е произведен от българска територия и български граничен полицай, и въпреки това категорично заключение, този репортаж се появява дни преди решението за Шенген, посочи той. Според Демерджиев този репортаж е в рязко противоречие с изразената позиция от нидерландския премиер Марк Рюте, че българската граница се преминава вероятно срещу 50 евро.

 

Много е интересно коя от двете тези е вярна – дали българската граница се преминава срещу 50 евро, или някой не може да я премине осем пъти и ние едва ли не стреляме на месо по всеки, който се опита да я премине, добави Демерджиев. Той заяви, че нито едно от двете твърдения не е истина.

 

Вижте и

Демерджиев припомни, че констатациите на Европейската комисия са, че България се е справила много добре при проверките на границата. Комисията е категорична в становището си, че ние спазваме и прилагаме Шенгенското законодателство и охраната на границата ни е на много добро ниво, за разлика от други държави, които охраняват външни граници на Европейския съюз, допълни вътрешният министър.

 

Иван Демерждиев обясни, че българските гранични полицаи не могат да използват оръжие от българска към турска територия. Оръжие се използва, когато бъде нападнат наш патрул, на наша територия. Оръжие се използва, когато полицейските органи трябва да си изпълнят правомощията. В оръжията на граничните полицаи преобладават стоп патроните, добави вицепремиерът.

 

Пак ще се върна на репортажа на „Скай нюз“, в който се казва, че в далечината се забелязва автомобил на българската гранична полиция. Към този момент нашите полицаи бяха въоръжени с пистолети. Изстрел с пистолет от такова голямо разстояние, който да порази човек, не може да бъде възпроизведен, категоричен е Демерджиев. Мен ме учудва и разочарова подобен род манипулация, поднесена в навечерието за решението за Шенген, допълни той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре