Сега четете
Явор Гечев: Докато съм министър, „Евролаб“ няма да влезе отново на границата

Явор Гечев: Докато съм министър, „Евролаб“ няма да влезе отново на границата

Явор Гечев: „Евролаб“ няма да се завърне отново на границата, за да осъществява фитосанитарен конрол, докато начело на Министерството на земеделието е Явор Гечев. Това обещание даде самият той  в студиото на „Здравей, България”, коментирайки отстраняването на шефа на БАБХ Христо Вълчанов и обвиненията за извършени нарушения от институцията.

„Докато аз съм служебен министър, няма как сегашният режим на границата да се промени. В момента работи само държавата, в лицето на Агенцията по храните – както по отношение на пробите, които се взимат на границата, така и по товаро-разтоварната дейност, контрола, който се извършва в лаборатория. И това няма да се промени“, подчерта той.

Министърът бе категоричен, че информацията, която се изнася в публичното пространство, по-скоро е за помещенията, които използва „Евролаб” на границата. „Те нямат нищо общо с осъществяването на самия граничен контрол. Там се водят редица дела. Дори по изземането на съответните помещения БАБХ не е субект. Тоест ние нямаме права да ги изземем. Това е в правомощията на областния управител”, подчерта Гечев.

По думите той самият е издал заповед за проверка в БАБХ за всички данни, които са изнесени до момента. „След като има обществен интерес, аз съм длъжен да реагирам. Ако официалният контрол на МЗ каже, че има какъвто и да е проблем от какъвто и да е служител, лично ще вкарам всяко едно от нещата в прокуратурата. Проверяваме всичко. Но тази политическа дъвка като че ли стана малко повече. Не мога да разбера къде е проблемът”, коментира още министърът.

Вижте и

Той говори и за изнесените данни за дело, което е загубено от БАБХ заради неплатена такса. „Аз не изпращам представители в съда. Изпраща ги самата агенция, която има специално представителство. Това дело не е загубено. Това, което знам, с тази квитанция, която преди ден уж не беше платена, се жали допълнително в съда. Но казах – независимо какво професионално представителство ще осъществява държавата, лабораторията няма да влезе на границата – поне докато аз съм министър”, заяви Гечев.

Гечев коментира и уволнението на шефа на БАБХ. „Имам еднакъв аршин към всичките си служители. Преди три седмици му бяха поставени редица задачи, които не бяха свършени. Дори и половината от тях”, подчерта министърът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре