Сега четете
Държавата влиза в съдружие с „ЦСКА-София“ за „Армията“

Държавата влиза в съдружие с „ЦСКА-София“ за „Армията“

Държавното дружество „Сердика спортни имоти“ (ССИ) и футболният клуб „ЦСКА-София“ подписаха меморандум за създаване на съвместно дружество за строителството на нов стадион на мястото на „Българска армия“. Към меморандума е подписано и приложение, представляващо учредителния акт на дружеството, съобщиха още от пресслужбата на министерството на младежта и спорта, което е собственик на имота в Борисовата градина в столицата.

„С приложението двете страни постигнаха съгласие относно структурата и дейността на съвместното дружество. Създават се условия ПФК „ЦСКА-София“ ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър. „Сердика спортни имоти“ ЕАД не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб“, се казва в изявлението на ММС.

Решението на създаване на смесено публично-частно търговско дружество с името „Спортни имоти Българска армия“ АД беше взето от Министерския съвет още на 29 октомври 2019 г., когато премиер беше Бойко Борисов, а спортен министър – Красен Кралев. В съвместната фирма двете страни трябваше да участват с равни вноски – държавата в лицето на ССИ чрез апоритране на имота и „ЦСКА-София“ чрез парична вноска, отговаряща на пазарната оценка в размер на 23,3 млн. лв. (занижена от 32,3 млн. лв. по настояване на клуба на Гриша Ганчев).

Вижте и

Задължително условие за учредяването беше и изчистване на всички задължения на наемателя по 10-годишния договор, сключен през януари 2018 г. срещу месечен наем от 62 000 лв. без ДДС. През лятото на 2021 г. шефовете на „Сердика спортни имоти“ обявиха официално, че „ЦСКА-София“ има натрупани дългове за над 2,5 млн. лв., а от публикувания в края на миналата година одит на държавното дружество стана ясно, че несъбраните вземания от клуба всъщност са за близо 3,8 млн. лв.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре