Сега четете
Родителски сдружения искат забрана за рекламите на хазарт

Родителски сдружения искат забрана за рекламите на хазарт

Родителски сдружения искат забрана на рекламите на хазарт. Национална мрежа за децата и асоциация „Родители“ пуснаха петиция, която да предпази учениците от представянето на хазартните игри в привлекателен вид .Тя може да бъде подписана от  всеки на сайта peticiq.com. Ето текста й:

Деца залагат в онлайн казина. Деца тренират с тениски на хазартни фирми. Деца остават на улицата, защото жилищата им са проиграни на хазарт. 

Хазартната зависимост е международно признато болестно състояние, описано в МКБ-10. У нас хазарт играят около 3 милиона души.

През последните две години сме свидетели сме безпрецедентен рекламен натиск за участие в хазартни игри. Днес сме заляти с реклама на хазарт по време на Световното първенство по футбол. В рекламните блокове по време на мачовете има над 10 реклами на хазарт. Това премина всяка граница на нормалност. Въпреки, че рекламата на хазарт е забранена, има законов пропуск, в който се промъкват електронните залагания и казина. Използват се известни лица, които привличат децата и водят младите хора директно към платформите за онлайн залагания, онлайн казина и други хазартни игри. 

От Национална мрежа за децата, която обединява над 120 организации, работещи с и за деца и семейства, Асоциация Родители, родители и граждани настояваме Народното събрание и отговорните институции да предприемат законови мерки за:

 – пълна законова забрана на всякаква форма на реклама на хазарт;

– правила за обозначаване на обектите, в които се играе хазарт, и отваряне след разрешение при изпълнение на тези правила;

 – повишаване на възрастта за участие в хазартни игри на 21 години, за да предпазим учениците в училищна възраст;

– въвеждане на изискване за предупреждение за създаване на зависимост от хазарт като задължителна част от реклами, свързани със залагания;

Вижте и

– промяна в Наказателния кодекс, чрез която се предвиждат много по-строги наказания за въвличане на непълнолетни лица в хазартна дейност.

Когато хазартът се превръща в основна мечта на нацията, това е проблем. Никой няма право да увеличава човешкото страдание. Има хора, които залагат последните си два лева или дома си с празна надежда, която шумно се рекламира. Днес хиляди деца невинно залагат джобните си върху прогнози за изхода на мачовете от световното първенство. Като възрастни ние знаем, че всъщност залагат животите си.

Бъдете с нас! Споделяйте и подписвайте, за да покажем, че това повече не може да продължава.  

Стела Стоянова, Любословие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре