Сега четете
Актьори събират подписи пред Народния в подкрепа на Морфов

Актьори събират подписи пред Народния в подкрепа на Морфов

Актьори от Народния театър „Иван Вазов“ подеха подписка в подкрепа на режисьора Александър Морфов. Причината е скандалът, който разтърсва първата ни сцена вече месец и започна с надрасканата от режисьора врата на пиарката Велислава Кръстева, и наредената от директора Васил Василев вътрешноведомствена проверка срещу Морфов.

„Искам да покажа несъгласието си с определени политики, които нахлуха в театъра, където нямат място“, заяви пред БГНЕС инициаторът Валери Йорданов. „Вече искам да употребя всички законни средства, за да обърна внимание, че не е редно това, което се случва“, отбеляза „хъшът“, който тази година освен актьор е и режисьор на награждавания филм „Шекспир като улично куче“ и автор на сборника с разкази „Гризачи“.

Йорданов публикува онлайн подписка в подкрепа на колегата си в известния сайт за граждански петиции peticiq.com.

Вследствие на скандала между главния режисьор Александър Морфов и шефа на PR-отдела Велислава Кръстева служебният министър на културата Велислав Минеков разпореди пълна проверка на Народния театър, докато пък директорът Васил Василев на свой ред издаде заповед за вътрешно разследване срещу Морфов. Миналата седмица директорът, назначил и двете страни в конфликта, бе изслушан в парламентарната Комисия по култура и медии, но не каза нищо конкретно, освен че върху него и театъра имало натиск от министър Минеков.

Вижте и

В театралната сага в неделя се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира пред bTV: „Депесарят няма право да работи ли? Какво да ги правим депесарите, на Марс ли да ги изселим? Прави впечатление, че ако си депесарин, това е нещо лошо. Аз ви го казвам – най-доброто нещо за последните 33 години в България се нарича Движение за права и свободи, създадено от д-р Ахмед Доган. Да си депесар е гордост, не е проблем.“

По-рано този месец режисьорът Явор Гърдев и писателят Захари Карабашлиев депозираха оставките си в знак на протест срещу „отровената атмосфера“ в театъра. По думите на Валери Йорданов пред „Дневник“, сред актьорите и персонала на театъра има готовност за подаване на още оставки, ако се стигне до отстраняването на Морфов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре