Сега четете
„Възраждане“ поиска мандати за школските директори, къде ще ни отведе това

„Възраждане“ поиска мандати за школските директори, къде ще ни отведе това

Темата „мандатност за училищните директори“ бе изтупана от праха и отново изплува на дневен ред, както винаги около избори. Този път предложението идва от депутати от „Възраждане“, след като през годините идеята е лансирана от различни политически сили.
Народните представители от “ Възраждане” вече са внесли в НС проект за промяна на Закона за предучилищното и училищно обучение /ЗПУО/ с три акцента. Първият от тях е въвеждане на мандатност на директорите със срок на мандата 5 години и неограничен брой мандати. Те настояват и за нещо, на което в момента много държат синдикатите – премахване на атестирането. Другият акцент е изискване от минимум 10г. педагогически стаж при назначаване на Началник на РУО.
Защо мандатността на училищните директори винаги буни духовете. Вероятно те са единствените несменяеми в образователната система, след като дори и ректорите имат право само на два мандата. Синдикатите, които от години критикуват несменяемостта на школските шефове, много често я наричат „феодализъм в училище“. Като минус от нея е възможността, назначен веднъж, един директор с години да е начело на училище, макар и да го ръководи некадърно, и да бъде сменян едва ли не по политически причини. Мандатността обаче няма да премахне възможността политиката и кадруването да се настанят още по-трайно в класните стаи, но за сметка на това кадърни директори няма да могат да осъществят проекти за промени в училището, ако те са дългосрочни.
Ако въобще се стигне до мандати, това трябва да е обвързано с ясни критерии – кой оценява, как оценява, каква е ролята на обществените съвети в този процес. Иначе изборът въобще няма да е измежду най-кадърните. Пък и вече видяхме едно фиаско с конкурса за директори.
Стела Стоянова, Любословие.бг
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре