Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по…
Всекидневната употреба на 200 мл сок от цвекло може значително да намали артериалното налягане. Диетичният антиокисли телен нитрат в цвеклото предпазва от сърдечносъдови заболявания и появата на началните признаци на хипертония, заявяват учени от Лондонското медицинско училище.
Резултатите от новото изследване, цитирани от Би Би Си, показват, че налягането се понижава 1 час след изпиването на сока от цвекло и се нормализира 3-4 часа след приемането на храна.
Нитратът в сока се преобразува от слюнката и бактерийте в устната кухина в нитрит, поясняват учените. А след това, попадайки в киселата среда на стомаха, се преобразува в азотен окис. Високите нива на нитрит в организма влияят благотворно на кръвното налягане.
Повече от една четвърт от населението по света страда от хипертония, но според специалистите това число ще се увеличи още до 2025 г.
Хипертонията предизвиква и половината от случаите на исхемичната болест на сърцето и 75% от сърдечните удари. Откриването на кардиозащитния ефект в състава на цвеклото е елементарен и естествен начин за намаляване на нивото на сърдечните заболявания в много страни, смятат британските медици.
Каква е вашата реакция?
Д-р Андрей Велчев е главен редактор на Luboslovle.bg, доктор по национална сигурност и политология, магистър по политически мениджмънт и публични политики, както и по масови комуникации от Нов български университет. Той е автор на множество публикации и интервюта в областите на комуникациите, журналистиката, маркетинга и политическите комуникации, както и по теми, свързани с националната и личната сигурност, хибридните войни и съвременните заплахи. Член е на: Съюза на българските журналисти, Асоциацията на полицейските началници, Националния съюз „Безопасност и охрана“, Националната асоциация „Сигурност“