Сега четете
Закон ще гони троловете в интернет

Закон ще гони троловете в интернет

“Демократична България” иска приемане на закон срещу троловете в интернет. “Ние предлагаме в предизборна обстановка социалните мрежи да са длъжни да прилагат мерки за идентифицирането на неистински профили”, поясни депутатът от ДБ и бивш министър Божидар Божанов за NOVA. Една от причините е, че точно в предизборна ситуация се увеличава броят на троловете в социалните мрежи.

От партията са посочили няколко примера за идентификация на фалшиви профили. Те използват следните способи: ползват VPN, за да заобиколят някакви ограничения; имат фалшиви профилни снимки; несъответствие в имената; използване на различна азбука при регистрация и др.

Според Божанов мнозина, които споделят непопулярно мнение онлайн смятат, че ще бъдат санкционирани посредством този закон. Депутатът обаче обясни, че те не влизат в категорията на “троловете”. “Няма да е цензура. Водещият принцип е да запазим свободата на словото“, казва той. „Това значи не само да публикуваме какво мислим, а някой да не го удави в пропаганда, да не го задуши чрез докладване”, посочи още Божанов.

Според него социалната мрежа Facebook разполага с нужния ресурс да прилага подобни мерки и да санкционира троловете, като премахва техните профили.

Божанов даде още няколко примера за идентификация на фалшиви профили. Като такива той посочи ниските нива на “харесване” на даден пост, който обаче има много “споделяния”; масово присъединяване към групи веднага след регистрация; както и масово добавяне на приятели, които не са свързани помежду.

Вижте и

Ако след докладване на фалшив профил, той не бъде премахнат от Facebook, компанията ще бъде санкционирана с процент от глобалния годишен оборот, обясни още Божанов.

“Така предвижда европейският регламент, на база на който стъпваме, за да уредим това нещо. Така че има стимул да се спазва”, посочи той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре