Сега четете
Синдикатите и „Продължаваме Промяната“ (ПП) са на едно мнение, че трябва да има нов бюджет за 2023 г.

Синдикатите и „Продължаваме Промяната“ (ПП) са на едно мнение, че трябва да има нов бюджет за 2023 г.

Синдикатите и „Продължаваме Промяната“ (ПП) са на едно мнение, че трябва да има нов бюджет за 2023 г. Те считат, че само така ще се гарантира ръст на доходите, включително увеличение на минималната работна заплата (МРЗ). Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ обсъдиха темата с депутати от ПП. Срещата се състоя в зала „Изток“ на Народното събрание по инициатива на ПП.

Пред синдикатите съпредседателят на ПП Асен Василев представи презентация с предложението за бюджет за 2023 г. От формацията предлагат увеличение на МРЗ от 710 лв. на 860 лв. Сред предложенията е и 50% ръст на данъчните облекчения на деца.

Предвидили сме около 2,5 млрд. лв. допълнителни разходи в пенсионната система. Трябва да се прецени коя е най-добрата форма те да достигнат до пенсионерите, коментира Василев. Дефицит от 2,1% е заложено в предложенията на ПП.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков изтъкна, че запазването на сегашния размер на МРЗ би било пагубно. Той коментира, че се надява от ГЕРБ-СДС, като най-голяма парламентарна група, да променят мнението си и да подкрепят искането за внасяне на нов бюджет. Хората чакат решение за доходите си за 2023 г., каза Петков.

Аз ви призовавам да говорите с другите партии, да видите кои са за внасяне на бюджет и кои са против, обърна се той към представителите на двата синдиката.

Синдикатите изтъкнаха, че не са одобрили предложението за удължаване действието на бюджет 2022 г. Вицепрезидент на КТ „Подкрепа“ Иоанис Партениотис посочи, че това е най-неподходящият вариант, избран от служебното правителство. Основно нашите виждания са към значителна корекция на разходите, свързани с публичната администрация, която обхваща различни сектори, коментира той. И даде пример с Българската академия на науките, Селскостопанската академия, Националния статистически институт.

Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“, каза, че се радва, че в предложението на ПП за бюджет се предвижда увеличение на доходите. Изоставането на МРЗ е пагубно за българските работници и българските домакинства, коментира също тя.

Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, заяви, че е проблем, че с удължаването на бюджета за сегашната година няма да има дългосрочна прогноза. Така ще липсва предвидимост по отношение на политиките, които ще се изпълняват, обясни той. Костов беше категоричен – трябва да има нов бюджет.

Вижте и

Видях, че в чл. 8, ал. 2. (на удължителния закон, бел. авт.) са описани възможности за извънредни разходи на Министерския съвет, поясни той. „Аз така го тълкувам – за изтребители, ако решим да взимаме, ще има пари, ама за политика по доходите, която да компенсира инфлацията – извънреден разход Министерски съвет не може да прави с постановление“, коментира икономистът. Костов предположи, че може преди второ четене на удължителния закон за бюджета за 2022 г. да се внесе текст, „който казва да се компенсира инфлацията“.

Синдикатите и ПП се разминаха по въпроса за необлагаемия минимум.

Утре, 11 ноември, КНСБ и КТ „Подкрепа“ ще проведат протестен митинг и протестно автошествие с настояване да бъдат изпълнени исканията на двете конфедерации, свързани с доходите на работещите хора, трудовите и синдикалните им права, отражението на зелената сделка. Исканията са изразени и в съвместна декларация.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре