Сега четете
Демерджиев за обстановката по границата: Нямат дрехи, нямат автомобили

Демерджиев за обстановката по границата: Нямат дрехи, нямат автомобили

Гранична полиция е затрупана от проблеми при охраната на южната ни граница. Това стана ясно по време на изслушването на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в Народното събрание. „Нямат дрехи и обувки, няма автомобили“, посочи той. Министърът се разплака, докато говореше за срещата си с близките на убития граничен полицай.

Пречка пред работата на граничарите е недостигът на служители. „За последните 10 години щата на гранична полиция е намален с 1300 човека“, посочи Демерджиев. Затова министърът е направил предложение за увеличение на щата на гранична полиция с 1260 човека. „Още преди много години е трябвало да се попълни щатът в Гранична полиция. Разходите за платения извънреден труд сочат, че по-евтино щеше да бъде да се попълнят липсващите бройки с подготвени и обучени гранични полицаи, които за 10 години щяха да са на изключително високо професионално ниво“, обясни той.

Друг проблем е липса на автомобили, които да обслужват територията. Част от наличните автомобили също са непригодни. „Районът на границата е изключително тежък и предполага високо проходими и здрави автомобили, а не автомобили с 300 и повече конски сили, които са по-скоро са подходящи за движение по шосетата и моторите им издържат не повече от 25 000 километра“, заяви Демерджиев.

Като други проблеми пред гранична полиция Демерджиев изреди липсата на дрехи и обувки за служителите и техническото обезпечаване на оградата по границата. „За съжаление от около 250 километра оградно съоръжение, на около 150 има такова техническо обезпечаване“, каза Демерджиев. Той посочи, че оградата на българо-турската граница е изградена с мрежа, която няма необходимата здравина, всеки ден се откриват дупки в нея и има дефицити по отношение на височината.

Вижте и

Демерджиев заяви, че няма да подаде оставка. Преди ден тя бе поискана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре