Сега четете
Успешно е имплантирано изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница „Проф. д-р Александър Чирков“

Успешно е имплантирано изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница „Проф. д-р Александър Чирков“

Успешно е имплантирано изкуствено сърце на млад мъж в столичната болница „Проф. д-р Александър Чирков“. Това съобщиха то лечебното заведение. Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е компенсиран до степен на изписване от друга болница. При изследванията е установено, че мъжът е с диагноза „дилатативна кардиомиопатия“- тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава, а състоянието на пациента е животозастрашаващо.

Под ръководството на проф. Димитър Петков е извършена интервенцията и е поставено необходимото устройството. Устройството представлява помпа, която замества функцията на лявата камера на сърцето и подпомага работата на органа. Това дава възможност на пациентите да бъдат стабилизирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.

Пациентите с изкуствени сърца могат да водят свободен начин на живот, без тежка физическа работа. Те носят малка чанта с две батерии, включени към компютър, които се зареждат периодично. При необходимост фирмата производител има грижата да заменя батериите. Изкуственото сърце се заплаща от НЗОК.

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре