Сега четете
Боян Киров разговаря с Красен Кралев по случай новата му изложба

Боян Киров разговаря с Красен Кралев по случай новата му изложба

Боян Киров: Здравейте, намираме се в арт-галерия „Вежди“, където в момента се провежда откриването на третата Ви изложба „Вдъхновения 3“. Здравейте, господин Кралев!

Красен Кралев: Здравейте!

Боян Киров: Като за начало, кога почувствахте творческата искра? Откъде черпите вашето вдъхновение?

Красен Кралев: Още от дете. Като малък имах повече свободно време, винаги съм обичал изобразителното изкуство, обичал съм да експериментирам. Рисувах до към 23-годишна възраст. 1990-та година, като падна Берлинската стена, тогава се промени животът на всички. Бях тогава студент трети курс медицина, започнах да се занимавам и с бизнес. Аз съм един от пионерите в рекламния бизнес. 90-те години печелихме награди в Лондон, Ню Йорк за креативни решения в областта на рекламата. Така че винаги съм бил близо, изкуството е било част от бизнеса. Сега, преди пет-шест години, Вики ме стимулира да продължа да опитвам да се изразявам чрез живописта. Купи ми четки, бои, платна, окуражи ме да тръгна да правя експерименти с четката и боите, които за моя голяма радост, се получават все по-успешни. Първата ми изложба беше преди пет години във връзка с 50-годишнината ми тогава. Беше благотворителна, тогава повечето неща бяха акрилни, много малко имаше масло. Сега съвсем по различен начин започнах да се изразявам, да търся други техники, други средства. Това ме прави щастлив, да се занимавам с изобразително изкуство.

Боян Киров: Колко време горе-долу ви отнема да направите една ваша картина?

Красен Кралев: Различно е. Това е масло, много пластове са, има технологично време, за да изсъхне всеки един преди да се положи следващият. Абстрактният експресионизъм се прави трудно. Трябва търпение, за да могат нещата да се получават, така че едновременно работя по няколко неща. Така те се развиват, докато започна една картина в началото може да имам една идея. Накрая завършва по друг начин, зависи как те водят емоциите и мислите.

Боян Киров: А учили ли сте се някъде да рисувате или всичко ви идва „от душа“?

Красен Кралев: Каквото съм учил като дете, тогава сме се занимавали. Ходихме по кръжоци, но специално, професионално не съм се занимавал, не съм ходил в художествено училище или в художествена академия. Завършил съм английска гимназия, след това медицина. Нашите колеги, тогава си спомням, в университета имаше много мои приятели, които се занимаваха и рисуваха прекрасно и всеки си има някакви таланти, които не е успял да доразвие или да практикува като хоби и тръгва да си търси друга професия в живота, но това продължава да е част от теб през дните ти до края.

Боян Киров: Кой от вашите „другари по четка“, така да го кажем, харесвате?

Красен Кралев: Аз харесвам художници, които са много големи имена,но съм далеч от мисълта,че мога да се сравнявам. Реално любимият ми е Салвадор Дали, разбира се, харесвам Анди Уорхол, Джаксън Полък, има много имена, които са „бащи“ на съвременното модерно изкуство, които са уникални артисти, уникални личности, които наистина ме привличат ужасно много.

Боян Киров: Има ли картина, с която не бихте се разделили никога?

Красен Кралев: Не. Те всичките картини са ми близки. Има някои, които ми харесват, разбира се повече, но повечето ми неща ги купуват близки мои хора. Аз съм много щастлив, когато някой мой наистина близък човек купи една от любимите ми картини, защото знам, че част от мен ще бъде в неговия дом. Това ме прави близък с него.

Боян Киров: Ако продадете или подарите дадена картина, която много ви харесва, бихте ли я нарисували отново?

Красен Кралев: Те не могат да се повторят, такава е техниката, че няма как да я повториш.

Боян Киров: Имат ли министри от кабинета Ваши картини?

Красен Кралев: От сегашния не, от предния имаше. Божо Лукарски купи 4 картини от първата ми изложба, тогава беше министър на икономиката. Имам многоприятели, аз с удоволствие се разделям с някои от картините си заради тях.

Вижте и

Боян Киров: Как успявате да съвместите работата и творчеството?

Красен Кралев: Едното допълва другото, аз не бих могъл да издържа на този огромен стрес през последните години, който присъства в политиката, ако нямам моите занимания с изобразителното изкуство. Защото това ми помага да се балансирам
вътрешно като личност, като човек, да запазя своята индивидуалност, духовност. Политиката е така тежко занимание, свързано с много негативна енергия, с много жертви, които трябва да направиш в личен план. И тук, през картините, намирам начин да балансирам позитивните си емоции, да продължа да стимулирам по-свободното си мислене, по различен начин за изразяване, защото в политиката трябва да сиизключително точен, дисциплиниран, хладен, а творецът трябва да е обратното – експресивен, по-емоционален, по-свободомислещ, по- търсещ човек.

Боян Киров: Вашите работи могат да бъдат видени само на изложбите или са постоянни експонати в други галерии и салони?

Красен Кралев: Не. Засега- където ме поканят. Във Варна имах покана през лятото, направих изложба, през декември месец в Пловдив галерия „Савов“ са ме поканили, там ще бъде също изключително преживяване в културната столица на България да направя дебют. Много ми е интересно и важно да видя там как пловдивската общност ще ме приеме и ще оцени работата ми, така че експериментът продължава.

Боян Киров: Ще успеете ли да направите нови картини дотогава?

Красен Кралев: О, да! Работя в момента, имам няколко проекта, така че ще покажа нови неща.

Боян Киров: Добре, надявам се съвсем скоро, да покажете на бял свят новите проекти. Благодаря Ви за отделеното време, надявам се творческото поведение да не ви напуска и до нови срещи!

Красен Кралев: Благодаря много!

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
4
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре