Сега четете
Избрахме природния газ, но сме притеснени от високите цени

Избрахме природния газ, но сме притеснени от високите цени

Чавдар Стойнев

Въпреки новината 3а намалението на цената на природния газ от месец октомври, бизнесът все още изпитва големи затруднения. Това се дължи на факта, че цената от 250лв 3а MWh е далеч над стойностите от миналата година, когато синьото гориво, продавано от „Булгаргаз“, беше около 30 лв 3а MWh.

Общоизвестен факт е, че едни от най-големите консуматори на природен газ са топлофикационните дружества, 3а чиито централи това е основното гориво за производство на топлинна и електрическа енергия. Има производители на енергия, които са инвестирали милиони в преминаване от въглища към природен газ в опит 3а достигане до целите на ЕС за подобряване на въздействието върху околната среда чрез намаляване на карбоновите емисии от производството. „Топлофикация Перник“ е пример 3а предприятие, което работи по завършването на инвестиция 3а милиони 3а частична Замяна на въглищата с природен газ.

„Доказано е, че изпусканите въглеродни емисии при производството на енергия от природен газ са с 30% по-малко 6 сравнение с отделяните при производството от въглища. Преди години, когато взехме решението 3а частично преминаване на природен газ, цените му бяха значително по-ниски от цените на въглищата. Реално подобряването на въздействието върху околната среда и ниската цена на природния газ бяха основните фактори, 3а да изберем този път на де-карбонизация на производството в „Топлофикация Перни“, поясни изпълнителният директор на дружеството инж. Чавдар Стойнев.

Преди 3 години, когато Топлофикация Перник взима решение 3а инвестиция 6 съоръжения, произвеждащи енергия от природен газ, кубичен метър от синьото гориво се е търгувал на цени между 30 и 40 лева. Докато през този септември цената му счупи рекорд, достигайки 353 лева.
„Не сме си и представяли, че е възможен подобен сценарий с цените на синьото гориво, но никой не беше си помислял, че в модерни времена може да се появи пандемия, която да подчини целия свят, така че няма как да сме подготвени 3а всякакъв вид събития“, ка-3а инж. Чавдар Стойнев.
Директорът на едно от важните 3а страната и региона въглищни топлофикационни дружества сподели безпокойството си по повод високите цени на синьото гориво. Според него, на този етап от дружеството не планират да стопират инвестициите в частично заместване на въглищата с природен газ. Напротив, до няколко месеца първите 3 когенератора ще влязат 6 експлоатация, а по план съвсем скоро ще започне инсталирането на още 2. Вече е отредена площадката 3а тях.

Вижте и

„Надявам се, че ще се справим, въпреки факта, че пазарът върви срещу нас! С целеустременост и упоритост ще трансформираме „Топлофикация Перник“ и ще превърнем дружеството в еталон 3а екологично производство на енергия!“ , подчерта инж. Чавдар Стойнев.

Представянето му:
Казвам се Чавдар Стойнев на 38 години, родом от гр. Перник. Завърших висшето си образование в ТУ София, специалност „ Топло-ядрена енергетика“, след което изкарах магистърска степен „Топлоенергетика“ в същия университет. Интересът ми в тази област естествено  получи реализация в структурата на Топлофикация Перник, където работя от 2006г. Започнах като помощник оператор на парогенератори, преминах през няколко позиции, което ми позволи да опозная колектива и естеството на работа от базисно ниво, да натрупам необходимия опит  и за малко повече от 15 години стигнах до висшето ниво на управленска дейност .В борда на Директорите на Топлофикация Перник  съм от 2020 година , а  към настоящия момент встъпвам в длъжност  Изпълнителен Директор на дружеството. Амбициран съм да докажа, че и по-младите специалисти можем да допринесем много за развитието на Топлофикация Перник, в момент когато дружеството поема нов курс и прави солидни инвестиции в екологичното производство.
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре