Сега четете
Медицинските бележки за забавачка ще надживеят дигитализацията

Медицинските бележки за забавачка ще надживеят дигитализацията

Хартиените медицински бележки за липса на контакт със заразно болни, които всяка есен хиляди родителите трябва да представят пред детските градини, изглежда ще надживеят дигитализацията и на практика ще се окажат вечни. Засега здравните власти не обмислят премахването им въпреки мнението на стотици лекари, че те са абсолютно безсмислени. Неотдавна родители и лични лекари публикуваха становища, че бележката не носи никаква информация, защото детето може да се зарази в периода от получаването на документа до представянето му в детската градина. Според тях струпването на много родители и деца пред кабинетите най-много да доведе до допълнително разболяване на малките. Главният здравен инспектор на републиката д-р Ангел Кунчев обаче е категоричен, че документът трябва да продължи да съществува.

Прословутата „контактна“ бележка се изисква при отсъствие на детето от детската градина за повече от 10 дни. След лятната ваканция повечето родители са в тази ситуация, затова и пред кабинетите на личните лекари се получават огромни струпвания от изнервени родители, чакащи да получат заветния документ. Джипитата губят по 15 минути да подписват и подпечатват купища хартии, въпреки че няма как да знаят с кого са контактували децата и дали той евентуално не е бил в инкубационен период на заболяването.

„От родителите се изисква определена купчина хартии, съдържащи недоказуема по своята същност информация, която трябва да е старателно подписана и подпечатана от хора, за които се предполага, че трябва да са лекари, а не просто администратори на документи“, пише във фейсбук д-р Александър Атанасов. По думите му въпросната бележка функционира на базата на наредби, „писани от хора, невложили грам мисъл в тях“. „Понякога си мисля, че единствената цел е всички „да си вържат гащите“, ако „нещо се случи“. Какво точно ще се случи никой не казва“, посочва той. При това бележките трябва да се издават при спазване на дистанция от родители и деца и без струпвания на хора, независимо че след лятната ваканция всички малчугани тръгват на забавачка по едно и също време и тълпите са неизбежни.

Вижте и

От МЗ също са категорични, че бележките не трябва да бъдат премахвани, защото от тях се сваляла анамнеза за боледуванията на децата. Може да въведем е-рецепти и е-здравни досиета, хартиената бележка ще ги надживее.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре