Сега четете
Външно призова българите в Русия да се върнат

Външно призова българите в Русия да се върнат

Във връзка с усложняващата се обстановка, Министерството на външните работи на Република България призовава българите да се въздържат от пътуване до Руската федерация.

Препоръчва се на българските граждани в Русия да обмислят възможността в срочен порядък да напуснат страната, като за целта използват налични към момента транспортни средства, съобщи БНТ.

В петък на консултативната среща при президента Румен Радев и преди това в изявления на външния и вътрешния министри бе съобщено, че засега няма данни българи с двойно гражданство да са включени в мобилизацията, която Москва обяви. И бе декларирано, че всички българи на руска територия ще получат съдействие да се приберат у нас, ако искат.

Междувременно руският президент Владимир Путин издаде указ, с който на студентите във висшите учебни заведения и колежите в очна и очно-задочна форма на обучение се дава отсрочка от обявената на 21 септември частична мобилизация, ако се обучават за съответната образователна степен за първи път, съобщи ТАСС.

Вижте и

Според указа, разпространен от пресслужбата на Кремъл, “отсрочка от повиквателната за военна служба при мобилизация се предоставя на студентите, които се обучават в очна и очно-задочна форма на обучение по акредитираните от държавата програми в средното професионално и висшето образование в държавните образователни институции, в научните организации и които получават образование в съответната степен за първи път”.

Указът влиза в сила от деня на подписването му и се отнася до правоотношения, възникнали от 21 септември, когато в Русия беше обявена частичната мобилизация.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре