Сега четете
Световното кино осиротя: Всички скърбят за Жан-Люк Годар

Световното кино осиротя: Всички скърбят за Жан-Люк Годар

Световното кино осиротя без Годар. Много звезди днес изразиха скръбта си от новината за кончината на големия Жан-Люк Годар, съобщава АФП.

Ален Делон, който участва във филма на Годар от 1990 г. „Новата вълна“, сподели, че „една цяла страница в историята на киното бе затворена. Благодаря ти, Жан-Люк, за хубавите спомени. Знаеш, че винаги ще съм горд от факта, че „Новата вълна“ е част от моята филмография“.

Със смъртта на Жан-Люк Годар световното кино загуби „един от последните си велики творци“. Това заяви актрисата Бриджит Бардо, която се сбогува с режисьора с публикация в Туитър. Тя бе сред любимките на френския режисьор. Публикацията й бе придружена от черно-бяла снимка, на която е с Годар по време на снимките на филма „Презрение“ през 1963 г. Според френските критици благодарение на продукцията Бриджит Бардо да се изравни с филмови звезди като Грета Гарбо и Марлене Дитрих.

Жил Жакоб, бивш президент на Кинофестивала в Кан, каза, че за него Годар е Пикасо на киното. „Със своята интуиция той изпревари времето, в което снимаше, играеше с думите, картините и цветовете. Неговите филми са жалони, мрачни и прелъстяващи. Сега световното кино осиротя.“

Френският културен министър Рима Абдул Малак написа в Туитър: „Жан-Люк Годар разби всички клишета в киното и създаде вълна, изпълнена с дързост, свобода, безкомпромисност.“

Журналистът и писателят Филип Лабро каза: „Годар си отиде. За всеки, който е бил на премиерата на „До последен дъх“ навремето, това е взривяващ спомен от вселената на киното. Годар беше режисьор с уникална филмография, разделена между две епохи.

Вижте и

Франция губи „национално богатство“ със смъртта на режисьора Жан-Люк Годар, кръстникът на „новата вълна“ във френското кино, каза президентът на страната Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

В Туитър той определи Годар като явление във френската кинематография, създал съвременно, свободно изкуство.

Организаторите на фестивала в Кан припомниха, че 21 филма на Годар са били показвани в различните издания през годините. Режисьорът е печелил две Златни палми – през 2014 г. за „Сбогом на езика“ и през 2018 г. за цялостно творчество.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре