Сега четете
Вече 35 години- Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим

Вече 35 години- Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим

На 30 август се навършват 35 години от едно историческо за България и за глобалния спорт събитие – поставянето на непокътнатия и до днес световен рекорд 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 г., по време на II Световно първенство зрителите по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават свидетели на феноменално постижение, което и до днес е недостижимо за никой друг на планетата.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в световната спортна история.

Тогава, едва 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо превъзходство в скока на височина и побеждава навсякъде. Голямото шоу обаче предстои. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – точно на Световното първенство, пред камерите и погледите на милиарди зрители по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш за да се засили ефектът от предстоящото уникално постижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен световен рекорд в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, но публиката тепърва предстои до види след минути нещо също толкова гениално, но много по-трайно. Нещо, което ще остане да блести десетилетия наред. Световният рекорд на Стефка Костадинова от 209 см…

–––––––––––––––

Стефка стига до рекорда в Рим с 9 успешни скока
След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала

Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са успешни:

185 – от 1 опит

189 – от 1 опит

193 – от 1 опит

196 – от 1 опит

199 – от 1 опит

202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 – от 3 опит

206 – от 2 опит

208 – пропуска (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с

Вижте и

204 см)

209 – от 2 опит, който и до днес е световен рекорд на скок височина за

жени

–––––

20 години от олимпийския триумф на Стефка Костадинов,а в Атланта,графити в близост до НДК със скока

Ето какво казва Стефка Костадинова по повод годишнината от рекорда: „Тези 209 см станаха през годините нещо като мой запазен знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките възможности. Но световният рекорд не е само мой. Той е на България. Този рекорд, а и всичките ми други рекорди и успехи станаха факт благодарение на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на държавата, инвестирала в спорта. Благодаря на Ники Петров, с когото още сме световен тандем. Той ме възпита като спортист, жена и човек. Благодаря на клуб „Тракия”, на спортното училище в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо много важно – това постижение е и благодарение на останалите много силни българки в дисциплината.Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе рекордите.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това колко време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкова силна… Много атлетки след това опитваха да подобрят рекорда – някои бяха много близо, аз самата също опитвах десетки пъти… И сега, когато отново отбелязваме годишнината, пожелавам на всеки да намери своя личен път към върха,“ казва още Костадинова.

Световният рекорд на Стефка Костадинова удържа във времето не само на многобройните атаки от стотици елитни състезателки в сектора на скок височина. Този знаменит маркер в историята на спорта удържа и на многото желания и посегателства на знайни и незнайни „специалисти“ да отнемат нещо, което принадлежи като богатство не само на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в стремежа му за доказване на необятните хоризонти на своите възможности.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре