Сега четете
От днес е задължително електронното направление за хоспитализация

От днес е задължително електронното направление за хоспитализация

От днес е задължително електронното направление за хоспитализиция, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да носят хартиени документи, така и лечебните заведения, където регистрацията на пациент ще отнема няколко секунди. Процесът от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата става дигитален. Всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури колко пациенти с какви диагнози и кога са постъпили, както и как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/отделение.

Данните за пациентите и дейностите се изпращат към НЗИС чрез електронен подпис на лекар или технически сътрудник, напомниха от Българския лекарски съюз. За тази цел всяко лечебно заведение трябва да има специализиран софтуер с последна актуална версия, която да отговаря на изискванията на НЗИС. От съсловната организация обръщат внимание на осигуреността със стабилна интернет връзка за предаване на данните от локалния софтуер към НЗИС.

Резултатите от проведените лабораторни изследвания се генерират автоматично от болничната система към НЗИС, допълват от лекарския съюз.

Вижте и

При възникнали затруднения и въпроси изпълнителите трябва да се свържат с разработчика на софтуера, който се използва в лечебното заведение.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре