Сега четете
Каква ще е месечната ни вноска, ако имаме ипотечен кредит в размер на 165 000 лв. за срок от 20 години?

Каква ще е месечната ни вноска, ако имаме ипотечен кредит в размер на 165 000 лв. за срок от 20 години?

В следващите месеци най късно догодина ще усетим и у нас ефект от решението на Европейската централна банка да увеличи основната си лихва с половин процент. Това прогнозираха експерти пред репортера на bTV Леда Цветкова.

Към момента средните лихви по ипотечните кредити у нас са 2,54%, а по потребителските 7,81%, показват данните на Българската народна банка

Ето и пример как ще се промени вноската по ипотечния ни кредит след увеличението, направен от сайта „Моите пари“.

Ако имаме ипотечен кредит в размер на 165,000 лв. за срок от 20 години и приложим средната лихва на българската народна банка, ще имаме месечна вноска в размер на 877, 56 лв Ако лихвата ни скочи с половин процент, то вноската ни ще се увеличи с около 40 лв., а ако увеличението е с 1%, тя скача с 83 лв.

Вторият пример е актуален, защото се очаква през септември ЕЦБ отново да увеличи своите лихви.

Ето и пример с потребителски кредити. За сума от 20 000 лв. изтеглена за срок от 10 години и при текуща средна лихва 7,8% това прави текуща вноска от около 241 лв. При половин процент увеличение на лихвата вноската ще се увеличи 5 лв. а при скок от 1% с около 1 лв.

Вижте и

Засега финансовите експерти не отчитат скок на лихвите по кредитите а на тези по депозитите най-вероятно няма да има в скоро време.

Финансовият експерт Иван Стайков заяви, че половин процент може да да означава 10 лв. скок във вноската, а за друг човек може да е 100 лв. В някои случаи може да се окаже незначително, но в други случаи може да се окаже пък такова увеличение, че вноската да стане вече трудна или дори невъзможна за покриване, допълни експертът.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре