Сега четете
Асен Василев: Решени сме да доведем битката за България докрай

Асен Василев: Решени сме да доведем битката за България докрай

Финансовият министър в оставка Асен Василев обяви какво ще предприемат, след като правителството падна.

 

Всеки от депутатите има право на преценка, включително и депутатите на „Продължаваме промяната“. Когато в Народното събрание имаме 240 свободни човека България няма да е най-бедната в Европейския съюз. Всеки един е съмишленик, не е назначен. Всеки един от хората в „Продължаваме промяната“ е избрал да бъде част от тази кауза и се е борил сам в собствения си район, за да бъде избран. Тези хора са в парламента, за да изразяват мнението си. „Продължаваме промяната“ е просто платформа. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред Дневник.

 

Настроението след вчера е много добро. Решени сме да доведем битката за България докрай. Силите в парламента са почти равни. Ако сме извън парламента силите са в хората, на които не им се живее по начина от последните 15 години. Хората усетиха какво е да не ги е страх. Видя се, че имаме средства да увеличим социалните разходи. Всички хора, на които им харесва този начин на управление да гласуват, каза още ВасилМинистърът на финансите коментира, че все още не е на дневен ред името на следващия министър-председател.

 

Ако съставим мандат ще бъде обсъдено кой ще бъде премиер. Допускам че може да не е Кирил Петков, но силно се съмнявам. Нека не спекулираме с тази тема. Има много възможни кандидатури, включително и на Никола Минчев. Важно е да видим дали този парламент е изчерпан или има какво още да даде, допълни още той.

 

Изборите винаги са плод на емоциите. Това, което ясно се видя през последните шест емсеца е че е възможно България да е разлина, да не сме зависими от руски газ. Независима политика, да се осветлят всички корупционни схеми, за които се говореше по ъглите. Видя се, че може да си вземем границата и вече да не е частна. Това, което хората трябва да решат е дали искат и са готови и дали искат да се изведе докарй, отбеляза още Василев.

 

Вицепремиерът посочи и какво оставят на следващото управление.

 

Оставяме държавна лаборатория, която към момента само от таксите реализира 5 000 лв. на час. Оставяме споразуемние с Германия за германски митничари по границата. Когато сформираш по-разнороден екип се намаляват шансвоете за корупция. Българо-турската граница е много рискова и използвана за нелегален трафик преди 10 ниоември, за да се пресече е необходима и международна помощ. Внася се и плодове и зелнченциь, които са ни тровили. Появават се съобщения за спрени париачни средства, наркотици, работи се по всички тези пътища, за да бъдат пресечени. До семица – две може да очакваме германските екипи, уточни Василев.

 

По думите му контролът по границата е продължителен процес и се налага да има постояненЦените на горивата са адекватни. Цената е по-ниска от Гърция, Румъния, Сърбия. Горивата поскъпват навсякъде, защото цените се вдигат. Това, което е важно дали цените са ниски, средни, високи спрямо съседните, добави още той.

 

Асен Василев заяви, че в бюджет за ДОО е предложено значително увеличение на пенсиите и ресурсите са на лице. И добави, че за първи път земеделските производители се осигуряват на труда, който полагат.

 

Финансовият министър коментира и френското предложение за Република Северна Македония.

 

Вижте и

Не трябва да се събира работна група за Република Северна Македония. Не е добре политици да се месят в работата на професионални дипломати. Френското предоложение е много добре свършена рабопта от българските дипломати. Българската позиция става европейска. Никога досега Европа не е приемала сериозно нашите искания. За първи път заляга в основополагащите европейски докумети. Това вече е въпрос между Брюксел и Македония. Това е голяма победа за българската дипломация. Това, което виждам е голяма крачка напред, спрямо мястото, на което бяхме. Това е огромна тема за българския народ от сто години. Докато ние не излекуваме тази рана винаги ще ни тежи. Първо ние трябва да формуоираме какво искаме от Република Северна Македония. Трябва да си дадем сметка, че не можем да накараме някиой да ни обича или харесва. Ние продължаваме да мислим за РСМ като част от българския народ. Самите македонци казаха, че тяхната външна политика загина, защото европа зае страната на България, категоричен е Василев.

 

Василев отбляза, че все още няма индикации дали президентът ще свика КСНС по темата с Република Северна Македония. И добави,че отношенията му с президента Румен Радев са институционални.

 

Вицепремиерът коментира и темата за влизането на България в Еврозоната.

 

Еврото е рационален въпрос. Прие ли сме го, когато сме приели валутният борд. Каквото и да се случи от Европейската централна бнака и политиката и идва в България по линия на ваклутния борд. Не можем да провеждаме самостоятелна валутна политика. Ако имаме работещ парламент наесен имаме достатъчно време да прием всичко, така че да сме технически готови за влизане в Еврозоната. Важно е да се проведе широка обществена дискусия по темата. Тази дискусия започна и трябва да продължи да се провежда, защото има аспекто, които трябва да се изяснят, посочи Василев.

 

Ако не вярвах че е възможна промяна в България, нямаше да съм тук, категорично заяви Асен Василев.  контрол. ев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре