Сега четете
Къщата музей „Христо Смирненски” в София отново отвори врати за посетители

Къщата музей „Христо Смирненски” в София отново отвори врати за посетители

След осемнайсетгодишно прекъсване къщата музей „Христо Смирненски“ в София отново отвори врати за посетители.

От лятото на 2004 г. музеят на поета на ул. „Овче поле“ 116 не работеше заради тежкото състояние на сградата. Реновирането му е осъществено с подкрепата на Министерството на културата.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на откриването, посочи, че творбите на Христо Смирненски имат и днес актуално значение.

Страшни приказки ни остави най-нежното дете на българската поезия – „Приказка за честта“, „Приказка за тинята“, творби, които имат и днес все по-актуално значение, отбеляза Йотова. Най-дълбокото човешко падение е тогава когато правиш компромис със себе си в името на собствените си благини. Звучи познато нали, каза вицепрезидентът.Чрез творбите си Христо Смирненски се превърна в борец за нов, по-светъл свят, в който вече няма да има мъка, а хората ще са щастливи, ще могат да живеят спокойно в името на своето бъдеще, отбеляза вицепрезидентът и добави, че този свят е блян и на нашето съвремие.Илияна Йотова цитира и веруюто на Смирненски: „Два свята, единият е излишен“. Нека всеки един от нас да избере света, към който иска да принадлежи и който иска да завещае на поколенията след нас, каза вицепрезидентът.

Вижте и

В обновения дом на поета посетителите ще се потопят в автентичната атмосфера, в която от 1916 г. до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от град Кукуш. Тук Смирненски пише най-силните си стихотворения и публицистични творби.В основната битова експозиция са оригинални вещи и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета. В залата на втория етаж е подредена експозиция с лични вещи, кореспонденция, оригинални ръкописи, снимки, първи и по-нататъшни издания на негови произведения. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на Христо Смирненски. Сред най-интересните експонати са негови лични вещи – театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни творби, предсмъртният бележник на поета, притежание на Националния литературен музей.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре