Британски учени установиха, че 100 гр червени боровинки дневно подобряват когнитивните показатели, съобщи в. “Mail on Sunday”. Затова тръпчивите плодове могат да предпазят от деменция.

Червените боровинки са много богати на антиоксиданти и намаляват “лошия холестерол” в кръвта, а според специалисти той се свързва с по-голям риск от развиване на деменция.

Учените от университета на Източна Англия са работили със 60 здрави доброволци на възраст от 50 до 80 години. Тези, които са приемали версия на прах от плодовете, са имали по-добри показатели за памет след 12 седмици. Според учените обаче ефектът върху кръвния ток в артериите проличава още след два часа. Изследване с ядрено-магнитен резонанс показало, че оросяването на важни части на мозъка при тях е било по-добро.

“Лошият” холестерол на доброволците, приемали червени боровинки, също бил с 9% по-ниски стойности. Toй може да образува плаки и втвърдява артериите и така да намали притока на кръв към мозъка.

Тези плодове също поддържат сърцето здраво и намаляват възпаленията. Известно е, че те предотвратяват инфекции на уринарния тракт и могат да намалят риска от възпаления на венците, стомашна язва, рак.

Лекарите препоръчват да ги консумираме сурови или блендирани, а не в соковете, които съдържат много захар, пише БТА. Тръпчивият им вкус обаче разочарова много хора. Популярни са изсушените им версии, но те също са с много захар.