Сега четете
Румен Радев не е склонен да събере политиците за Северна Македония

Румен Радев не е склонен да събере политиците за Северна Македония

Президентът Румен Радев гледа с неохота на предложението на премиера Кирил Петков държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). В органа, който събира най-важните политически лидери и държавни дейци, според Петков трябва да бъде обсъден въпросът за спора със Северна Македония.

Нежеланието на Радев да подеме инициативата на премиера пролича от негов коментар пред журналисти по темата днес. Той даде да се разбере, че всичко по въпроса вече е ясно. „Колкото по-тясно управляващите се придържат към официалната българска позиция, изразена в приетите от Народното събрание документи и последния КСНС, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС и се придържаме към принципите и ценностите на съюза, толкова по-лесно ще им бъде“, подчерта президентът.

Той напомни, че КСНС е орган, който цели да подпомага диалога по определени теми. И изтъкна: „Ако се търси широк национален консенсус по отношение на Република Северна Македония, то такъв не само, че има, но е и силно изразен в нашето общество, и би следвало управляващите да са наясно с това.“ Радев допусна, че ако диалогът е нарушен по някакъв начин вътре в управляващата коалиция, тогава Петков трябва ясно да каже: какви си причините за това, наблюдава ли се прогрес от страна на Северна Македония, както и дали има промяна в позицията на нашите европейски партньори.

Президентът увери, че ще продължи да работи за това македонските българи да получат гаранции, че ще бъдат интегрирани в обществото на Северна Македония. И напомни, че лидерите в Скопие трябва да се „освободят от тоталитарното югославско минало“.

Вижте и

Накрая Радев поздрави френския президент Еманюел Макрон, с когото наскоро разговаряха за Северна Македония, за „неговото визионерство и смелост да търси адекватни решения“.

Източник СЕГА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре