Сега четете
Почти 14% по-висока е новата цена на газа, определи КЕВР

Почти 14% по-висока е новата цена на газа, определи КЕВР

Днес в ранния следобяд държавната компания „Булгаргаз“ внесе прогнозата си, а КЕВР се събра на закрито заседание.

Преди дни от „Булгаргаз“ поискаха увеличение на цената от 30% заради наложилото се внасяне на алтернативни доставки. Това не беше прието от КЕВР и така беше отложено взимането на решение за приемане на нова цена на природния газ с 13 дни. Беше направена и проверка в „Булгаргаз“ от Министерството на енергетиката, но не бяха открити нарушения.

Според последните изчисления на енергийният регулатор причина да бъде намалена първоначалната прогноза е, че в новата цена са включени количествата синьо гориво, които получаваме от Азербайджан.

От КЕВР припомнят, че прогнозата на „Булгаргаз“ за юни засега предвиждат цена от 140 лева за мгвтч, която е сравнима с тази през април. Основна причина ще бъде уговорените доставки на американски втечнен газ през месеца. Очаква се официалното заявление на държавната газова компания да бъде внесено през следващата седмица.

Вижте и

Комисията за енергийно и водно регулиране определи новата цена на природния газ за месец май. Тя е с близо 14% по-висока или 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Според разчетите на регулатора, поради приключилия отоплителен сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре