Сега четете
Асен Василев: Мачът, в който някой ни казва какво да правим, приключи (НА ЖИВО / ОБНОВЕНА)

Асен Василев: Мачът, в който някой ни казва какво да правим, приключи (НА ЖИВО / ОБНОВЕНА)

„Продължаваме промяната“ се обяви в защита на българския интерес в конфликта между Украйна и Русия, като вицепремиерът Асен Василев подчерта, че с президента Румен Радев имат различни виждания какъв е българският интерес. На пресконференция на партията днес премиерът Кирил Петков и вицепремиерът Асен Василев успокоиха, че има осигурени доставки на газ за България, който ще е с 20% по-скъп. Те подчертаха, че правителството ще подкрепи Украйна в конфликта с Русия и партията им ще гласува „за“ изпращане на оръжие за Украйна.

„Продължаваме промяната“ е политическа партия, която ще защитава изцяло българския интерес. Това означава независима, свободна и просперираща България“, заяви премиерът Кирил Петков в началото на пресконференцията, в която участваха вицепремиерът Асен Василев, както и членове на Изпълнителния съвет на партията.

По думите на Петков има много политически и икономически кръгове в България, които защитават руските интереси.

Продължаваме промяната“ ще бъде партия, която ще защитава само българските интереси. Това значи пълна независимост, бидейки част от европейското семейство“, добави Петков. Той определи реакцията на Русия със спирането на газа като „изнудване“. Василев добави, че българският интерес е да може да доставя газ отвсякъде, „да няма един доставчик, който да ни изнудва“. Той увери, че правителството е очаквало спирането на руския газ, не е изненадано и се готви за това още от февруари.За съжаление, не можем да кажем, че това ни учудва. Същият проблем имахме през 2009 г., когато пак беше спрян газът. Проблем имахме през 2014 година, имаме проблем и сега„, посочи Василев.

Това е едностранен акт, с който е нарушен договорът между „Газпром“ и „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ са направили плащането както е по договор, „Газпром“ са спрели газа въпреки направеното плащане„, обясни Василев вчерашното решение на руската държавна компания „Газпром“ да спре доставките на газ за България, без да посочи причини за това.

Финансовият министър обяви, че в момента България няма проблеми с доставките на газ, но той идва на цена, която е по-висока с около 20%.

Поскъпването с 20% е най-лошият сценарий, при положение че го купуваме индивидуално„, уточни Василев. И той, и премиерът Кирил Петков подчертаха, че ще се работи по общоревропейско решение, така че цената да стане даже по-ниска от цената на която доставя „Газпром“. „Ясно ви е, че ако купуваме два милиарда кубически метра, получаваме една цена, ако купуваме 20 милиарда – бихме получили друга цена„, разясни министърът. По думите му газът е спрян първо на Полша, България и Литва, защото такъв е календарът с плащанията.

В момента сме говорили с Гърция, с Италия за общи доставки на газ, така че това, което може да влезе от южна посока – тези 20 млрд кубически метра – могат да излязат в посока Сърбия и Унгария, или в посока Румъния и да стигнат до европейския пазар. Това е ключова част от диверсификационната програма на Европейския съюз. Утре имаме срещи в Брюксел, за да ускорим работата по общите покупки, за които говорихме, тъй като очевидно това се налага„, обяви финансовият министър.

Вицепремиерът обяви, че потреблението на газ в България е между 3 и 3.5 млрд. куб м. за година и че има и други трасета извън тези, по които се доставя руски газ.

Незнайно защо диферсификацията в България се свързваше с така наречената станала прословута гръцка връзка. Да, това е интерконектор, през който може да доставяме 3 млрд. куб. м газ на година, плюс 2 млрд., ако го разширим. Но всъщност от южна посока – от Гърция и Турция, можем да доставяме общо към момента, без гръцката връзка, около 20 млрд. куб. м. Два милиарда през кулата „Сидирокастро“ и още 18 млрд. през интерконеткорите, които имаме с Турция„, обясни Василев.

Да се разчита на построяването на гръцката връзка, за да направим диверсификация на газовите доставки на страната, е извинение, да не си направим диверсификацията. И това извинение се ползва вече 15 години„, подчерта той.

Василев разясни, че още през февруари по съществуващите капацитети и връзки с Гърция и Турция кабинетът е резервирал капацитети на LNG терминалите (за втечнен газ – бел.ред.), така че ако спре газът, в рамките на 24 часа да може да се отреагира и това да не застраши подаването на газ към българските потребители. „Тук въпросът стои защо това не беше направено по-рано от едни предишни правителства, които уж ни диферфицираха 100%. В момента въпреки че е спряно подаването на руски газ, няма намалено потребление на българските потребители. Има LNG кораб, който разтоварва в терминал в Гърция и газът стига до нас, без проблем. Проблем с физическите доставки няма, проблем със съществуващите трасета, даже и без построени интерконектор, няма„, успокои министърът.

Между половин и 1 млн. лв. на ден щета плаща България

Василев напомни „воят, който се вдигна при уволнението на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов в края на януари. Две седмици по-късно се разбра, че прокуратурата проверява висши полицаи, разпоредили ареста му.Нека го обясним просто. „Булгаргаз“ има сключен договор за доставка на азерски газ в обем един милиард кубически метра на година. Доставката на този газ за месеците януари, февруари, март щеше да идва на цени два или три пъти по-евтини от тези на доставките от „Газпром“. Въпреки това и въпреки че този факт е ясен и въпреки че имаме трасе, по което този газ може да бъде доставен – през кулата Сидирокастро, и е доставен част от този газ, господин Павлов в края на септември подписва анекс, с който доброволно се отказва от 60% от количествата на азерския газ до края на юни месец тази година, като казва, че не е построена гръцката връзка и затова няма да си получим газа, въпреки че е два пъти, до три пъти по-евтин„, обясни Василев.

По думите му това не е случайно, защото в началото на септември правителството е водило разговори, на които Павлов е присъствал, на които още като служебен министър на финансите Василев е изискал договора на „Булгаргаз“, от който е станало известно, че газът може да бъде доставен през алтернативно трасе, а не през гръцкия интерконектор. „И въпреки това, две седмици, след като спрях да бъда служебен министър на финансите, този анекс е бил подписан„, каза Василев.

По думите му щетата, която България плаща, е между 500 хил. и 1 млн. лв. на ден заради „този един подпис на този един анекс“. „МВР събра данни срещу господин Павлов, данните са в прокуратурата. От средата на януари до сега прокуратурата не е направила нищо по въпроса. Толкова за диферсификацията и за кадрите, които диверсифицираха„, обобщи финансовият министър.

Позицията на Радев за оръжие за Украйна е позорна

Асен Василев определи като позорна позицията на президента Румен Радев за подпомагане на Украйна с оръжие във войната, която Русия води срещу нея и декларира, че правителството на България ще подкрепи Украйна срещу агресора.

По-рано днес президентът се обяви твърдо против предоставянето на оръжие на Украйна и обяви, че не вижда смисъл от посещението на българската делегация в Киев. „Категорично „не“ на предоставянето на военна помощ за Украйна. Това е стъпка към прякото въвличане на България в този конфликт. Призивите за мир заглъхват и на тяхно място ескалира войнствената реторика и призивите за победа. Суверенната българска позиция се изработва в София, а не в Киев и аз мисля, че няма нужда от едно такова посещение„, заяви президентът.

Позицията, която господин Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем„, заяви Асен Василев.

Вижте и

По думите му Русия проявява срещу България безпрецедентна агресия, включително икономическа. „България беше сложена в списъка на вражеските държави, а руската посланичка си позволи изказвания, които са абсолютно несъвместими със статута й на посланик. Изказвания, които ако български посланик беше направил в Русия, сигурно щеше да бъде отдавна изгонен„, посочи Василев.

Той отбеляза, че всичко това се случва, въпреки че България директно не е изпращала оръжие за Украйна.“Това не е нещо ново или учудващо, просто трябва да върнем историята малко назад – Втората световна война. България не обявява война на СССР, а поддържа дипломатически отношения през цялото време на войната със Съветския съюз, България не изпраща войски на източния фронт и въпреки това СССР обявява война на България, влиза тук с армия и налага военни репарации и изнася от България 162 завода„, каза Асен Василев.

Позицията да се преструваме, че в тази война няма агресор, не работи. Ние не търсим конфликт, ние не търсим война, но когато тя дойде на нашия праг, ще я посрещнем и ще отблъснем агресора. И това трябва да ясно на абсолютно всеки агресор, независимо кой е той. Мачът, в който някой се опитва да ни казва какво да правим, да ни насилва, да ни изнудва, приключи„, заяви той.

Василев подчерта, че правителството е на страната на жертвата в конфликта Русия-Украйна. „И в този конфликт България ще помогне на страната, която се бори срещу агресора и това трябва да е също ясно. Защото в този конфликт е много ясна позицията – от една страна държавите сами да могат да определят и как да живеят, в какви блокове да участват, как да уреждат икономиката си и живота на гражданите си. От другата страна на конфликта живее цялата концепция за велики сили, сфери на влияние и малките държави като васални придатъци на тези сфери на влияние. България не е и няма да стане васален придатък на никого„, подчерта вицепремиерът.

Защото алтернативата е първо Украйна, а след това и държавите от цяла Източна Европа да станат васални придатъци„, добави и подчерта, че правителството на България и партия „Продължаваме промяната“ няма да допуснат.

„Продължаваме промяната“ ще гласува за оръжие за Украйна

Продължаваме промяната“ ще гласува за изпращане на оръжие в Украйна в парламента, когато такава позиция бъде внесена“, заяви премиерът Кирил Петков. „Демократична България“ обяви, че такава точка ще има в дневния ред на 4 май.

Петков допълни, че е избор на БСП дали да напусне коалицията, както обяви, че ще направи, ако бъде оказана оръжейна помощ на Украйна.Ние сме четири партии, като въпреки кризите и скандалите, напредваме. Казваха, че правителството ще падне през февруари, след това, че ще падне през март, април, сега май, а то не пада. Важно е да имаме уважение едни към други, въпреки че има различни гледни точки, важното е да работим заедно в името на общите интереси, които ни обединяват, посочи Кирил Петков.

Към момента от партиите в парламента за изпращане на оръжие на Украйна се обявиха партиите от управляващата коалиция „Продължаваме промяната“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, както и опозиционните ГЕРБ и ДПС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре