Сега четете
Вихрещата се съзнателно антибългарската идеология в РСМ трябва да отиде в историята

Вихрещата се съзнателно антибългарската идеология в РСМ трябва да отиде в историята

Румен Радев

Време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и съзнателно подрива пътя на страната към Европейския съюз да остане в миналото. Опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти днес, предаде репортер на медия.

Ако говорим за фашизъм трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това че решиха да продължат да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм, заяви президентът.

Във връзка с внесеното предложение за оказване на техническа помощ на Украйна, Радев припомни, че е изразявал своята позиция не веднъж.

България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности, каза президентът.

Нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, ние в Украйна имаме огромна българска диаспора и това изисква особено внимание, каза Радев и припомни инициативата за предоставяне на средства за индивидуална защита.

Вижте и

На въпрос във връзка с посещението на украинския първи дипломат у нас Дмитро Кулеба, Радев отвърна: Г-н Кулеба многократно изрази своята дълбока признателност за ролята на България и за нашата помощ.

Относно доставките на F-16 от страна на САЩ и твърденията на Тодор Тагарев и Велизар Шаламанов, Радев заяви: Не съм чул правителството на САЩ да е назначило бивши български министри за свои говорители. Това са спекулации.

Както обикновено душевните терзания и думи на г-н Плевнелиев се разминава с реалността, каза Радев в отговор на въпрос на медия, свързан с посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин у нас миналия месец. Той припомни за ползотворните, по думите му, разговори с американския държавен секретар Блинкен и с президента на САЩ Джо Байдън. Радев заяви, че е поставял въпроса за възможно най-бърза доставка на изтребителите по вече сключения и платен договор, както и за това, че се надяваме на помощ от страна на САЩ за гарантиране боеспособността на изтребителите.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре