Сега четете
Руските сили дадоха на заден ход от Киев

Руските сили дадоха на заден ход от Киев

Поради тежки загуби Русия бе принудена да изтегли войските си от района около столицата Киев.

Това съобщи Генералният щаб на украинската армия и уточни, че две батальонни тактически групи на руската армия са изтеглени в Беларус. Според щаба това е доказателство, че те са понесли „значителни загуби“.

Украинската армия съобщи, че са били отблъснати пет атаки на руските сили в Донецка и Луганска област. В последната информация от украинската армия се казва следното:

-Украинските сили продължават да удържат руските войски, които целят да установят контрол над ключови пътища и населени места в близост до Киев, като се опитват да пробият украинската отбрана от северозапад и изток.

-В Донецк и Луганск украинските сили са унищожили два танка, една пехотна машина и един автомобил. Руските сили са претърпели загуби.

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са унищожили 4 самолета, 1 хеликоптер и 2 безпилотни летателни апарата. Тази информация не е потвърдена от друг източник.

Украйна заявява, че е готова да обсъди своя неутралитет „в дълбочина“, тъй като хуманитарната ситуация в Мариупол се описва като „катастрофална“, пише АФП. В града, обсаден и бомбардиран от седмици, „населението се бори за оцеляване“, потвърди в нощта на неделя срещу понеделник украинското Министерство на външните работи в профила си в Twitter.

Президентът Володимир Зеленски осъди пълната блокада. „Всички входове и изходи на града са блокирани. В Мариупол е невъзможно да се внасят храна и лекарства. Руските сили бомбардират конвои с хуманитарна помощ и убиват шофьорите“, каза той в неделя вечерта.

Вижте и

Около 2000 деца също са били отведени в Русия, каза още Зеленски. „И това означава отвлечени. Защото не знаем къде точно са. Някои са с родителите си, други не. Това е катастрофа“, коментира държавният глава.

Повече от 2000 цивилни са били убити в Мариупол, сочи скорошен доклад, оповестен от кметството. Според украинския президент около 100 000 души все още са блокирани в това стратегическо пристанище на Азовско море. Няколко опита за установяване на безопасни маршрути за цивилни се провалиха, като двете страни се обвиняваха взаимно в нарушаване на примирието.

„Близо две седмици след бомбардировките на театъра в Мариупол и ние все още не знаем каква е съдбата на стотиците цивилни, които бяха намерили убежище там“, каза общински служител от Мариупол.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в неделя, че ще говори с руския си колега Владимир Путин в понеделник или вторник, за да организира операция по евакуация от града. Макрон остава убеден, че пътят на диалог с Москва все още е възможен.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре