Сега четете
Вицепремиерът Сандов за разширяването на мрежата от защитени територии и Натура 2000 зони в България и поет ангажимент към наш автор

Вицепремиерът Сандов за разширяването на мрежата от защитени територии и Натура 2000 зони в България и поет ангажимент към наш автор

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в началото на седмицата проведе първата среща с представители на неправителствени организации в сектора по темата за разширяване на защитените територии и мрежата Натура 2000 в България. В нея участваха също заместник-министър Тома Белев и началникът на политическия кабинет Иван Велов.

„За МОСВ са важни темите, по които работите. Искаме да чуем какво според вас е важно да влезе в нашия дневен ред. Възможно е някои теми, по които работим, да се разминават с вашите“ – заяви министър Сандов при откриването на срещата. Той сподели идеята си да се създадат обществени съвети по теми, както се изисква от Закона за опазване на околната среда.

„Надявам се, че може да подкрепим партньорство за инициативи, проекти, кампании, но вие трябва да сте активната страна“ – обърна се той към представителите от неправителствените организации. Началникът на кабинета Иван Велов отбеляза, че е много важно гледната точка на НПО да се взема предвид при вземане на решения.

„Искаме да го постигнем в рамките на мандата. За целта индентифицираме „заспали“ проекти като например Природен парк “Западна Стара планина”. Подобен тип проекти има и в Родопите“, посочи той, като допълни, че 30% защитени зони на територията на България вече ги има през НАТУРА 2000, но в акваторията на Черно море има да се наваксва.

Представителите на НПО, сред които и нашият автор д-р Десислава Алексова – член на Българска туристическа камара и Асоциация на парковете в България, изразиха позиции по редица въпроси: защитените територии с десетилетия са неглижирани, затова огромни територии като Западна Стара планина, Родопите, Черноморието и други са без действащи структури за управление; стратегията за развитие на минната индустрия, чиято национална стратегия не е подлагана на екологична оценка и оценка за съвместимост; необходимо е да се подобри опазването на крайречната растителност и речните екосистеми; да се изградят рибни проходи в реките; да се прецизират възможностите за развитие на ВЕИ сектора; карстовите екосистеми да бъдат определени с по-строга защита. Изразиха се и опасения, че настоящата нормативна уредба може може да бъде пречка за определянето на горите във фаза на старост в строго защитени територии.

Напомняме, че в интервю за рубриката на Любословие.БГ „Говори министърът“, в началото на годината, вицепремиерът Сандов получи като подарък монографията на д-р Алексова на тема „Устойчиво развитие на туризма в община Чипровци. Създаване на туристически бранд и стратегическо планиране“ и още тогава пое ангажимент да работи по темата за създаване на природен парк Западна Стара планина, като разясни подробности около предложението за природния парк и възможностите за създаване на транстранична защитена територия с република Сърбия, както и останалите важни теми, свързани с политиките на МОСВ относно развитието на мрежата защитените територии и зони НАТУРА 2000 в страната.

Повече детайли във видеото:

https://www.facebook.com/luboslovie/videos/482444390162650

Вижте и

 

Снимка: МОСВ и Любословие.БГ

Видео: архив на Любословие.БГ

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре