Сега четете
Превантивна инвазия? Защо новите изявления на руските военни са подобни на реалността

Превантивна инвазия? Защо новите изявления на руските военни са подобни на реалността

Сутринта на 9 март на ежедневния си кратък брифинг говорителят на руското министерство на отбраната генерал Конашенков каза, че руските войски са иззели документи, потвърждаващи плановете на Киев да атакува Донбас. Така руската инвазия в Украйна се превръща в превантивен удар, за да се защити от врага. Редица западни медии веднага обявиха тази новина за фалшива, но не всичко е толкова просто. Има много голяма вероятност това да е вярно, просто Кремъл, както винаги, не довършва разговора си до края.

Генерал-майор Игор Конашенков//снимка от discover24.ru

Русия загуби войната на фалшификатите още преди да е започнала и реши да не участва повече в нея. За разлика от ежечасните изявления на украински политици за многобройните жертви, героизма на армията, освободените градове, цялата официална информация от руското военно ведомство е строго дозирана. 5 минути сутрин и вечер, колко точно продължава брифингът на ръководителя на пресслужбата на руската армия Игор Конашенков.

Едва наскоро в зоната на бойните действия се появиха представители на медиите и то само няколко от тях, като в репортажите им почти няма прясна информация от фронтовата линия. Но руснаците нямат митични пилоти, които свалят по 5 самолета на ден, няма кадри на тормоз над пленени вражески войници и няма изявления за превземане на един и същи град няколко пъти. И така, руската армия бавно, но сигурно напредва на украинска земя, докато в Киев се опитват да я победят в интернет и на много изявления на представители на руската армия може да се вярва, защото по-късно се потвърждават.

И така, говорейки за инвазията, Конашенков каза, че руските военни са получили документ за тайната заповед на началника на Националната гвардия на Украйна генерал-полковник Балан за подготовката за военна инвазия. Според говорителя на руската армия заповедта попаднала в ръцете на руските военни при разгрома на щаба на 4-та оперативна бригада на украинската национална гвардия. Документите, публикувани от руското министерство на отбраната, съдържат заповед за подготовка на офанзива срещу самопровъзгласилите се републики Донбас през март 2022 г. В същото време Конашенков подчерта тяхната автентичност, включително подписа на самия Балан. Съгласете се, малко вероятно е руската армия да публикува умишлено опроверган фалшификат. Освен това плановете на Киев се потвърждават косвено от много хора.

На първо място, самото настъпление на руснаците е насочено към обкръжаване на донецката групировка украинци, което ясно демонстрира високата бойна ефективност и наситеността на нейните части с техника. В същото време руските войски лесно пробиха украинския фронт в други посоки, прониквайки в предградията на украинската столица и заобикаляйки втория по големина град Харков. Възниква въпросът защо мощна групировка беше събрана около Донбас и не блокира всички опасни посоки по границата с Русия, за да привлече незабавно руснаците в изтощителни битки близо до границата? В крайна сметка, нейното обкръжаване и последващо унищожаване е въпрос на няколко дни, след което руските войски ще се прегрупират и ще нанесат удари по централна Украйна. Следователно украинската армия наистина се готвеше за атака?

Освен това лекотата, с която руската армия избяга по тесните провлаци от Крим, косвено показва планове за настъпление в Донбас, заемане на селата и градовете, които са от ключово значение за гарантирането на сигурността на този полуостров само за няколко часа от обидно. Украинците не покриха кримската посока, надявайки се, че Русия само ще се включи в конфликта в Донбас, където ще загуби.

Друг е въпросът кога точно преките доказателства за планираната инвазия попаднаха в ръцете на руснаците. Нивото на бойна готовност на украинската армия е много високо, което предполага осигуряване на физическа защита на секретни документи, които трябва да бъдат унищожени при опит за изземване. Украинската армия обаче е силно корумпирана и много офицери все още тайно симпатизират на Русия. Така че копие от строго секретната заповед можеше да бъде на разположение на руското военно разузнаване още на следващия ден след подписването й – 23 януари, и през цялото това време тя чакаше в крилете си. В резултат на това съдбата на Донецк, който според руските военни трябваше да стане сцена на най-трудните битки, отиде в Мариупол и Харков.

Вижте и

Така сега цялата интрига около документа за строго секретната заповед за атака на Донбас, демонстрирана от Москва, е как Киев ще се опита да опровергае неговата автентичност или съдържание. Очевидно тези, които безусловно приемат позицията на сегашните украински власти, няма да вземат предвид никакви доказателства. Привържениците на обективността обаче имат твърде много въпроси към Зеленски и неговия екип, на които не бързат да отговорят.

Автор: Дарко Тодоровски

Магистър по международни отношения и военен анализатор

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре