Сега четете
Кирил Петков: Не можем да си позволим да спрем вноса на петрол и газ от Русия

Кирил Петков: Не можем да си позволим да спрем вноса на петрол и газ от Русия

Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, тъй като България и други страни членки не могат на този етап да подкрепят такова решение. Това заяви премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента, предаде News24sfia.eu.

Позицията на България е изцяло в подкрепа на Украйна. Не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава. На срещата във Версай трябва да говорим в един глас. Трябва да излезем обединени. Подкрепяме изцяло Украйна в нейната борба за свобода, ще бъдат предложени засилени мерки, няма да се вкарват санкции за газа и петрола, но се дискурира, няма решение„, заяви в кулоарите на парламента Кирил Петков.

По думите му България не може да си позволи да спре вноса на петрол и газ.

Според него нашата страна би имала „огромни затруднения“, ако се стигне до санкции, като все пак има възможности този риск да се управлява, но те са свързани с трайно намаляване на износа на ток, което не е добър вариант за европейския пазар.

Кирил Петков подчерта, че диверсификацията е трайното решение и затова лично ще посети строящата се българо-гръцка газова връзка.

Попитан кои други държави споделят тази позиция, Петков заяви, че не би могъл да коментира преди лидерската среща във Версай.

Вижте и

Няма европейска държава в този момент, която ще изпраща войски където и да било в Украйна. В момента единствено можем да подкрепяме Украйна в този конфликт с хуманитарна помощ, санкции и мерки„, увери отново министър-председателят.

За критиките към правителството, отправени от ГЕРБ-СДС с декларация от парламентарната трибуна по-рано днес, премиерът посочи, че опозицията се страхува от работата на кабинета срещу корупцията в страната. „Нямат време и трябва да правят всичко възможно, за да не се стигне до възмездие през съд или европрокуратура„, смята Петков.

/източник: News24sofia.eu 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре