Сега четете
Българският домат може да стигне 7 лв кг ,а пък краставицата гони 8 лв кг

Българският домат може да стигне 7 лв кг ,а пък краставицата гони 8 лв кг

Килото на българския розов домат ще стигне 7 лв. на дребно тази пролет. Това прогнозира пред Нова тв фермерът Васил Велев от Куртово Конаре и уточни, че борсовата цена на зеленчука ще е около 5 лв. В момента цената на едро на вносните домати на тържището край Първенец е в диапазона 1.50 лв. – 2.30 лв./кг.

Велев е от малцината производители на оранжерийни зеленчуци, който за разлика от много свои колеги не е спрял производството си заради скъпите горива.  Разходите ми за дърва и газ излизат между 2-3 хил. лв. на ден. Не мога да си позволя да не отоплявам. В България температурите са ниски през този сезон, за разлика от Крит и Анталия, които не отопляват, респ. и разходите им са по-малко, а оттам основно внасяме краставици и домати през зимата, уточни Велев. Той апелира за държавна подкрепа на сектора сега, а не след два месец.

Фермерът пресмята, че заради скъпите горива, торове и препарати, в сравнение с миналата година себестойността на доматите, а оттам и крайната им цена е скочила с 55 %. По данни на Министерство на земеделието към края на януари 2022 г. наблюдаваните плодове и зеленчуци се търгуват на по-високи цени, отколкото по същото време на миналата година, като най-значителен ръст е налице при вносните домати и краставици – съответно с 49,1% и 41,6%., Заради скъпите горива килограмът на българската краставица подгони 8 лева.

 

Вижте и

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре