Сега четете
Поли Паскова с голям юбилеен концерт

Поли Паскова с голям юбилеен концерт

Поли Паскова е един от най-добрите примери за възраждането на българския фолклор чрез представянето му в съвременен и атрактивен вид. Гласът й е специфичен, топъл, приятно галещ, с уникална бленда.Има над 150 телевизионни версии и клипове, които се излъчват по национални и музикални телевизии.

За първи път в Република Сърбия излезе албум с български народни песни на Поли Паскова – „СРЕЧА – Късмет”. Певицата многократно участва в предавания на сръбски и босненски телевизии за живо пеене с оркестри.

2014 г. – Самостоятелен концерт-спектакъл в зала 1 на НДК – „Песни с благослов”

2015 г. – Самостоятелен концерт в зала „Арена Армеец“ – Молитва за България и спектакъл „Свята земя Българска”

2015 г. – Награда за развитие и съхранение на българския фолклор, традиции и дух – наградите на „Бизнес лейди“, връчена от министерство на културата.

Всяка година Поли Паскова изнася около 100 концерта годишно в българските кметства и общини пред многохилядна публика. Аудиторията на нейните песни обхваща всички възрасти.Свързахме се с Поли паскова за предстоящиат й концерт юбилеен в зала 1 на „НДК“ на 13 Април ,който подготвя да разкаже за него идруги интересни неща ,около нея и нейното творчество.

Какво ти предстой за новата година трябваше да направиш голям концерт в зала 1 на „НДК“ постоянно се отлагаше заради пандемията ще имали ?

Да наистина два пъти отлагам концерта сменям дати ,по-независещи от мен обстоятелства ,но сега съм твърдо решена на 13 Април това е един ден преди страстната седмица да направя този концерт които и е юбилеен и се казва „20 години живот с Песен‘  да бъде и пролетен и Великденски. Ще участват много мои колеги  Николай Славеев  Борис Дали и ансамбли „Български Ритми“ и „София 6“ Също така ще има и модерен балет . Ще се радвам да напълним залата и да се надсмеем на това всичко ,което става.

В тези трудни времена точно сега имаме нужда по повдигнем духа да не се предаваме и да съхраним нашата родова памет.

Какво ти е мнението за многото изпълнители ,който пропяха фолклор това по-някакъв начин  може ли да повлия е отрицателно на тази музика?

Аз уважавам всички изпълнители ,който пеят фолклор ,и за всеки от тях си има свой почитатели и последователи. Да нека да не забравяме ,че много от поп-фолк изпълнителите  са завършили фолклорни училища ,и са фолклорно грамотни .Мога да имам понякога скромна забележка ,към облеклото ако не е типичен фолклорен костюм ,то поне да е с някакви етно мотиви .

Важното е ,че се запя народната песен и се популизирва и се пълнят клубовете и все повече млади хора.

Ти стана баба имаш много песни  посветени на твоите синове и ,на внучето  как сте и какви традиции спазвате в семейството?

Радвам се ,че съм дарила на България трима сина имам и внуче само при мен са мъжки .

Аз се радвам на всяка една Българска двойка и когато ходя да пея по сватби съм изключително щастлива когато са младоженците  Българин  и Българка.Така се запазва нашият български ген Това са хубави моменти и един от смисълът на живота.

Теб те свързват и с лечение много разбираш от билки много твой почитатели казват ,че са се излекували с твоите  съвети и дори с песните ти как го постигаш?

Най напред  се провежда разговор и всяка една болест е на ниво от следствие ,което душата е преживяла и най вече човек трябва да се обърне да почисти тази къща ,а именно душата този кът .Когато е там чисто човек започва да оздравява.

Какво правиш през  свободното си време ?

Обичам да шия гоблени занимавам се е със цветята във градината .Също така напоследък се занимавам и с био резонанси технологии. Ходих два пъти на обучение в Турция с една руска компания ,където с едни модерни много малки машини за сто секунди сканирват човешкото тяло.Същевременно дават решение и изход от всички проблеми ,който човек е натрупал и включително отразява и емоционалните изживявания ,които релефектира на нашето здраве .Много съм се увлякла в момента с тази био резонанса технология.

Аз съм изключителна динамична личност и ми се налага да пътувам много често  в страната и в чужбина така ,че не бих казала ,че скучая. Намирам време да бъда и добра домакиня и добра майка ,като същевременно  да бъда и изпълнител това разнообразие ме зарежда .

Ти си била в Сърбия и имаш издадени албуми на сръбски как е там положението с музиката имали разлика като отношение към изпълнителите?

Да като отношение към изпълнителите има огромна разлика за които изпълнител да попиташ те казват Той е велик .Там няма да кажат този не може дори да казват ,че този е велик,а  аз не мога да харесвам нещо бегло изпълнение или определена композиция.

Те обичат да се хвалят и поддържат ,за разлика от нас Българите ,който говори срещу всеки махни го този и всеки се мисли за най-добър.Сърбите имат хубава музика ,докато студията  ,бих казала ,че имат в какво да ни гонят ,но имат много хубави студия и записах песни и там .

Много обичам да имитирам сръбската орнаментика  прилагам ги някой път тези неща.

Това е голям успех за мен защото те не допускат много чужди изпълнители и са големи  шувенисти   и успях да популизирам фолклорната ни музика и там.Снимал съм над  20 телевизионни версии и участвала съм в шест новогодишни програми ,като една е във тяхна национална телевизия .

Сама ли се справяш с песните ти ,или без спонсор не може ,защото много изпълнители казват ,че е трудно ?

Вижте и

Спонсор стана обидна дума ,а тази криза освен психоза се оказа по –скоро и и икономическа криза .Някаква война такава се води в момента ,а тази икономическа криза става все по-крещяща . Аз отделям от моите приходи за песни и клипове . Всяка година става по трудно и стегнато тъй ,като намаляват участията .Никой не е помислил за нас изпълнителите ,че сами си плащаме всичко и дори осигуровки не ни внасят ,но със зъби  и нокти се борим  да съхраним нашето национално богатство лицето фолклора .

Ако имаше власт какво би променила в твоят бранш ,което не ти харесва?

Ако имах власт петдесет процента от радиата ни щяха да излъчват фолклор задължително.

Защото това е нашата индетичност и всички наши традиции да се спазват ,защото в тях има магическа сила ,която е невидима ,но то се усеща . Ще забраня всички чужди празници които са наседени тук и които нямат нищо общо със нашата история бит и култура.

Другото ,което е ,че ще се боря за истинската история на България.

Какво ти е мнението за фестивалите остана „Пирин Фолк“ за авторска песен трябвали да има независим фестивал ,които иска и може и има талант да се представя с песен?

Много е хубаво ,че има фестивали ,но нашето участие от нашата музикална компания вече го няма ,защото вече друга музикална компания го прави ,но ще се радвам да има и песни който нямат само фестивален живот и да продължават и след това и да бъдат запявани.Аз се гордея ,че на Пирин Фолк имам участия и ,че голяма част от пените ми се запяват и казват ,че не са еднодневки и нека към това да се стремят всички изпълнители.

Какво искаш да постигнеш още ,което не си успяла?

Човек ,когато си постави някаква цел и я постигне той си поставя следващата цел ,защото човек е много тъжно да седи на едно място .Когато си постигнал  висока цел трябва да се задържиш там ако наистина постигнал нещо.Аз мечтая  да над граждам и да постигам още по-високи цели да не се връщам назад в стъпалото.

Пожелавам на всички да бъдат здрави и много мъдри в тези времена разделни .Да взимат най- правилните решения които са в полза за спасение на душата на човекът.

Никола Тодоров

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре