Сега четете
Днес да почерпят Данаил Даниела Дан, Дани, Дана, Данислав, Данислава

Днес да почерпят Данаил Даниела Дан, Дани, Дана, Данислав, Данислава

На 17 декември православната църква чества Свети пророк Даниил (Данаил) и св. три отроци Анания, Азария и Мисаил.

Според библейските предания те били сред юдейските пророци, откарани в плен във Вавилон от Халдейският цар Навуходоносор II, след като превзел Йерусалим и разрушил храма, построен от Соломон.

Имената на четирите пророци се свързват именно с твърдостта и предаността, която те показали пред Божиите закони. Сред разкоша и богатството те не Го забравили, молели се усърдно и се хранели само с хляб и овощия, като се отказвали от храната, която царят заповядал да им дават на неговата трапеза.

Даниил е известен още с това, че разтълкувал сънищата на вавилонския цар, извършил множество пророчества и спасил от смъртно наказание една жена на име Сузана.

При възкачването на Дарий на престола той бил назначен за един от тримата управители на империята. Една от легендите разказва и за чудесния начин, по който бил спасен от лъвовете, в чиято яма бил хвърлен за своята привързаност към вярата на отците и доживял до дълбока старост.

Историята на неговия живот и на делата му са описани от самия него в Книга на пророк Даниил. Самото име Даниел идва от иврит и означава „Бог е моят съдия“. Имен ден днес имат Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дани, Дана.

Но Св. Данаил присъства и в традиционната българска култура. Според народните вярвания на този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те трябва да месят питки и да ги раздават на съседите за здраве и за да е плодовита годината и лесно да родят.

Вижте и

Традиции и обичаи

Този ден особено много почитат всички жени, които ще раждат и имат малки деца. Те месят питки и ги раздават на съседи, за да е плодовита годината и лесно да родят.

На този ден имен ден празнуват: Данaил, Данaилa, Даниeл, Даниeлa, Дан, Дани, Дана, Данислав, Данислава.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре