Сега четете
Ангел Ангелов – Исторично и здравословно. Спомени за храната

Ангел Ангелов – Исторично и здравословно. Спомени за храната

Той е организатор на редица инициативи, свързани със съхраняването на български обичаи и рецепти. То е създател на фондация „Национален тръст за съхранение на културно-историческото наследство България“, както и на Национална академия „Кулинарен историк“. С името на Ангел Ангелов се свързва и Хлебна къща „Национален историк“ и „Музей на хляба и на традиционните храни“ в Копривщица.

Макар да има диплома за готвач, Ангел Ангелов не приема да бъде наричан „шеф“. Обяснява, че е кулинарен историк, занимаващ се с изучаването на кулинарни техники и кулинарни технологии от миналото, които след това възстановява.

Ангел Ангелов е крепител на паметта за български народни рецепти и традиции. На което той скромно отговаря: „И да, и не“. Безбройните му инициативи, обаче, са по-категорични.
Ангел е председател на Управителния съвет на фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България“.

Канен е да гостува на празници и да приготвя вкусна храна в различни градове в България.

Не слагайте много олио в лютеницата, защото няма да стане по-вкусна, а ще се разкашка. Сложете малко, после като я извадите, за да си хапнете с ракийка, със сиренце, на топло хлебче – тогава, ако искате повече мазнина, сложете още.

Вижте и

Съветът е на Ангел Ангелов от Академия „Кулинарен историк” към Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство“.

 „Никога не знаеш кога ще стане лютеницата, никога не знаеш кога всичко ще бъде както трябва. Рецептите са различни, повече чушки, по-малко патладжани, малко моркови, могат да се слагат и други неща, много любов, най-вече розов домат и постоянно бъркане. Накрая слагаме, разбира се, и сол, може да се сложи и олио. Но най-важното е да го правиш с любов, с желание”, подчерта Ангел Ангелов.

В сезона за варене на лютеница Ангел Ангелов посъветва тавата или казанът, в който ще се вари вкусната зимнина, да не е калайдисан скоро и са лъскави. Причината – такива тави често се калайдисват с припой за улуци, в който има много олово.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре