Дългосрочно изследване доказа, че консумацията на големи количества кафе намалява опасността от поява на болестта на Алцхаймер, съобщи електронното издание “MedicalExpress”, цитирано от dir.bg.

Учени от университета “Едит Коуън” в Австралия са проучили дали приемът на кофеиновата напитка влияе на нивата на когнитивен спад при повече от 200 австралийци в продължение на десетилетие.

Ръководителят на изследването д-р Саманта Гарднър каза, че резултатите са показали връзка между кафето и няколко важни маркера, свързани с болестта на Алцхаймер.

“Установихме, че участниците в изследването без ограничения в паметта, които приемат повече кафе в началото на изследването, е по-малко вероятно да проявят леки когнитивни ограничения, които често предшестват болестта на Алцхаймер или да развият Алцхаймер в хода на изследването”, каза тя.

Консумацията на кафе е дала положителни резултати по отношение на функции като планиране, самоконтрол и внимание.