Италианските ски курорти започнаха да отварят. Според правилата тази зима достъпът до тях ще е възможен само за скиори със зелен сертификат (италианския аналог на дигиталния COVID сертификат на ЕС), като от бранша се надяват това да е достатъчна мярка за предотвратяване на ново затваряне.

 

На някои места предварителното закупуване на ски карти онлайн е задължително, но навсякъде при качване на лифтовете се изисква доказателство за ваксинация, преболедуване или тест – под формата на използвания в Италия зелен сертификат.

Сертификат трябва да покажат всички лица над 12 години, които искат да ползват лифтовете. Изискването за показване на зелен сертификат не е наложено от държавата, а е резултат от договорка между браншовете на ски курортите, операторите на лифтове и ски инструкторите. С доброволното въвеждане на цедка те се надяват тази зима да няма затваряне на ски зоните и сезонът да може да се състои, дори и при намален капацитет.

В момента кабинковите лифтове работят на 80% капацитет, а откритите седалкови лифтове функционират при 100% запълняемост.

На 20 октомври отвориха първите ски курорти в Италия.

Сред тях е и Червиния – популярна ски зона край границата с Швейцария. Проверката на сертификатите се извършва и от служителите на лифтовете, и от полицията, като в първия ден на зимния сезон не се образуват опашки и големи забавяния.