Диабетът, е една от  коварната болест ,  на XXI-ви век. Заболяването се характеризира с повишаване на захарта в човешкия организъм.

За диабетиците е крайно необходимо да водят здравословен начин на живот и да отделят особено внимание на хранителните си навици.

В резултат на повишеното ниво на захар при диабет се нарушава правилната обмяна на веществата. От това страдат много системи в човешкия организъм: кръвоносна, нервна и др. Това пояснява ендокринологът д-р Камен Каменов от МЦ „Орто Пункт“.Изследванията за диабет са задължителни, за да сме наясно какво е количеството на глюкоза в кръвта ни, което съответно помага да се пресметне рискът от развитие на диабет.

 

Кои продукти са забранени при захарен диабет

Като цяло, това са храни, които съдържат „гигантско“ количество въглехидрати и захар.

Сушени плодове

Всеобщото мнение е, че сушените плодове са прекрасен хранителен продукт, който е полезен за здравето, като наред с това е и диетичен.

Истината е, че само в 100 грама сушени плодове се съдържа количество захар, което е равно на 13 чаени лъжички – тоест, това е една супер сладка храна.

 Мед

В 100 грама мед се съдържат 80 грама захар.

Доста хора смятат, че медът е заместител на захарта. Всъщност, медът представлява отново точно същата тази захар – само че в течен вид.

Йогурт с плодове

Макар на „пръв прочит“ да изглежда полезно, йогуртът с плодове е забранена храна за диабетици. В 100 грама йогурт с плодове се съдържат 6 чаени лъжички захар.

Разпространена заблуда е, че когато се храним с йогурт с плодове, например на обяд, ние „спазваме диета“. С 6 чаени лъжички захар това няма как да се случи.

Зърнени храни

Диабетиците не трябва да ядат пълнозърнест хляб, както и хранителни продукти, съдържащи овес, ечемик и пшеница. Причината за това е, че те имат доста високо съдържание на въглехидрати.

Сладки плодове

От диетата при захарен диабет напълно трябва да бъдат изключени сладките плодове, които повишават нивото на глюкозата в кръвта.

Това са банани, диня, пъпеш, грозде, ананас и манго.

При диабет, освен че трябва да обърнем внимание какво не трябва да се яде, следва да се съобразим и с това какво не трябва да се пие.

Кафе със сметана и подсладители

Интересно е да знаем, че при хора, които пият кафе рискът от развитие на захарен диабет е по-нисък, отколкото при тези, които въобще не пият кафе.

Става въпрос обаче за „черно“ кафе – без сметана, без захар или някакъв вид подсладители.

Кафето и кофеиновата напитка са две съвършено различни неща. В 100 грама кофеинова напитка (капучино, лате) със сметана и подсладители може да се съдържат до 8 лъжички захар.

Кофеиновата напитка всъщност представлява сладка напитка със съдържание на кафе.

Редовната консумация на този вид напитка води не само до развитието на диабет, но и до затлъстяване.

Алкохол

Когато човек страда от захарен диабет и употребява лекарства, той в никакъв случай не трябва да пие алкохол.

Това е свързано с повишения риск от развитие на хипогликемия – ниска кръвна захар.

 Какво е полезно да ядем и пием при захарен диабет?

  • зеле – целулозата, която се съдържа в него е изключително полезна при диабет;
  • канела – продукт, който поддържа захарта в норма;
  • зелен чай – веществата в него възпрепятстват повишаването на нивото на захарта в кръвта.