Сега четете
Ще стигнат ли 2 млн.лв за проектите за доилна техника?

Ще стигнат ли 2 млн.лв за проектите за доилна техника?

Ще бъде отворен нов прием по схемата „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“ с бюджет от 2,5 млн. лв. Средствата по проектите от предстоящия прием, който ще се проведе през 2021 г., ще бъдат изплатени през 2022 г. Периодът, в който животновъдите ще могат да кандидатстват за държавната помощ, ще бъде определен със заповед на изпълнения директор на Държавен фонд „Земеделие“. Това реши на свое редовно заседание Управителният съвет на фонда.

Инвестиционната схема за закупуване на доилна техника беше нотифицирана пред Европейската комисия (ЕК) през 2019 г. със двугодишен срок на действие (2019-2020 г.). С Регламент (ЕС) 2020/2008 на Комисията от 8 декември 2020 г. периодът за прилагане на държавната помощ беше удължен до 31.12.2022 г.

Нотифицираният максимален бюджет на помощта за периода 2019-2022 е в размер на 7 млн. лв. До този момент по схемата са усвоени над 2,1 млн. лв. (2 102 185 лв.). С тях са финансирани 114 проекта. В допълнение към това, предстои да бъдат изплатени още около 780 хил. лева по 40 проекта. Те са в процес на изпълнение през тази година. Част от неусвоения финансов ресурс по схемата, в размер на 2,5 млн. лв., ще бъде оползотворен за приема, който предстои.

Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестицията. Максималният размер на подпомагането е до 50% от приемливите разходи за един проект, но не повече от 25 000 лева.

По схемата имат право да кандидатстват земеделски стопани, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, включително организации и групи производители.

Вижте и

Подпомагането е насочено към малките и средни фермери, както и към браншовите животновъдни организации, които отглеждат стадата си в отдалечените и труднодостъпни райони на страната. Чрез субсидиите те получават възможност по-лесно и качествено да добиват и съхраняват своята продукция. Механизираният процес на доене съдейства за скъсяване на интервала от добива до преработката на сурово мляко. Така фермерите могат да съхраняват суровините по-дълго време, което води до повишаване качеството на млечните продуктите.

Инвестиционната схема има за цел да подпомогне животновъдите при инвестициите, необходими за подобряване на общата производителност и устойчивост на стопанствата и по-специално – да намалят производствените си разходи.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре