Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Много се преекспонира нарастването на цените, заяви пред БНР Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища.
„Да, имаме нарастване на цените на ресурсите, имаме натегната пазарна обстановка, цените на услугите. Имаме и нарастване в доходите от 2019-а, 2020-а година, усложнена обстановка във връзка с епидемията и в същото време има нарастващо търсене, което наблюдаваме от последните три месеца. Имаме и паралелно недобро климатично проявление по отношение на месеците юни, юли и август“, обясни Иванов в предаването „12+3“. В момента по думите му се наблюдава успокояване на цените при плодовете и зеленчуците след скъпия август.
Главно на климатични фактори се дължат по-високите цени на краставиците, пипера, зелето и морковите, отбеляза Владимир Иванов. При някои от реколтите се наблюдава ръст от порядъка на 30-40% спрямо миналогодишните цени.
„При плодовете и зеленчуците наблюдаваме резки вариации, които са много зависими от климата. Много малко влияят другите фактори при тази група хранителни продукти.“
Поскъпването на олиото е от средата на 2020 година, припомни Иванов.
„Пикът беше през юни – 53% спрямо миналата година.“
Сега реколтата у нас и в Европа е много добра, регистрира се намаляване на търсенето на слънчоглед на международния пазар.
„Ще се наблюдава тенденция за постепенно бавно намаляване на цената на олиото. В никакъв случай няма да останат равнищата на едро над 3 лева, както са в момента“, прогнозира Владимир Иванов.
При яйцата и пилешкото месо почти няма промяна спрямо миналата година. При свинското месо има добро предлагане. Оризът и фасулът са с по-ниски нива от миналата година. Захарта е с 4% по-скъпа
При млечните продукти цената на маслото остава същата като през 2020 г., а при кашкавалите и сирената се отчита разлика 6-7% спрямо миналата година.
Относно цената на хляба Владимир Иванов посочи, че е имало рязко нарастване на разходите за труд, към което се добавят и разходите за енергоносителите, което прави промяната в цената закономерна, но според него няма да е драстична.
„Не съм сигурен, че ще стигнем нивата от 2 лева. (…) В никакъв случай няма да наблюдаваме драстично увеличение, най-малкото защото не могат да продават.“
Рубрака на Фондация за Достъпна и качествена храна
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание