Сега четете
Политическата ни система е в трайно кризисно състояние

Политическата ни система е в трайно кризисно състояние

Политическата ни система е с трайно кризисно състояние – личи си по всичко. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ Андрей Велчев – доктор по Политология, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и главен редакор на ЛюбословиеБГ. Според него от това състояние може да се излезе бързо и постепенно, но ще бъде трудно и ще трябва да се мине през различни преходни форми.

„Това, което наблюдавахме, е логично и неизбежно с всичко ставащо през последните години в политическата ни система и в политическата ни реалност. Може би най-трагично за всички ни е, че въпреки изводите от пандемията не се научихме да общуваме а добро ниво и не се научихме да имаме хубав диалог помежду си, а това за политиците е един много важен и неизменен процес от цялото им съществуване“, каза още експертът.

Андрей Велчев бе категоричен, че по отделни въпроси са били възможни дискусии, дебати и диалогични решения, но само в пленарна зала – когато журналистите не са там, няма включени микрофони и когато политиката не се превръща в поредното шоу.

„Едно предаване безкрай и едно място, което е трибуна на обидни реплики между уважавани народни представители – някои с опит, а други, които тепърва правят добро впечатление, което те вече нямат втори шанс да направят“, допълни той.

Вижте и

За политиката трябват хора, които имат малко по-друг опит, а не този, който е от телевизионната и друга трибуна, уточни Андрей Велчев. Според него, от началото на протестите през 2020 година е ясно, че обществото със сигурност има нужда от съществено обновяване на политиката. Без диалог по основните въпроси се стига до още по-дълбока криза, която не е толкова политическа, колкото е вечният проблем за междуличностното напрежение в партиите. Тя от години е заседнала в българското общество, и от години това е една от причините хората да са отблъснати. Защото не се говори за решаване на бъдещи политики и как да бъдат оттук нататък, а се говори за това кое име на кой пречи и кой не може да преодолее присъствието на друг, обясни Андрей Велчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре