Сега четете
Гешев: Предстои юридическа катастрофа

Гешев: Предстои юридическа катастрофа

Главният прокурор предупреди депутатите, че се задава престъпност като в 90-те
Време е нещата да се нарекат с истинските им имена, защото това не е юридическа реформа, а катастрофа. С тези думи главният прокурор Иван Гешев коментира предложенията за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите.

„Слушам през последните дни политическото клише „юридическа реформа“. Това не е реформа, а юридическа катастрофа, а цената ще платят българските граждани. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо“, заяви пред журналисти Гешев. Преди заседанието на правната комисия, Гешев отново припомни тезата си, че тези законопроекти унищожават нещо работещо, което е най-добро в борба с престъпността. Така ще бъдат смачкани дела срещу олигарси и има опасност да бъдат размразени пари на мафията, посочи той. „Вероятно ще доведе и до освобождаване на замразените пари на мафията в размер на около 3 млрд. лв. и др. последствия. Ако това е реформа, аз не я разбирам така“, каза още главният прокурор.

За него реформа е да се подобри нещо съществуващо, а не да се унищожи нещо с неясна и нерационална цел. Колкото до преместването на бюрото за защита от прокуратурата в Министерство на правосъдието, Гешев заяви, че има опасност за защитените свидетели. И прогнозира, че ще има редица напуснали служители. Той заговори и за „обезкостяването“ на главния прокурор и прокуратурата като цяло – или още „тричането“ ѝ. „Това не е проблем за прокуратурата. Това ще доведе само до ниска ефективност на прокуратурата и бум на престъпността, както беше през 90-те години. Това е „обезкостяване“ и „тричане“ на българските граждани и тяхната сигурност – това е голямата цена, която ще бъде платена“, заяви още Гешев.

Иван Гешев даде пример с делата, които не са приключени и са на фаза съдебно следствие. По думите му те ще трябва да отидат в някой окръжен съд и да започнат отначало. „Когато е организирана група, обикновено се извършва на територията на няколко окръжни града. За да бъде определена подсъдността, това ще реши ВКС след две години. Тоест до две години може би делото срещу Димитър Желязков ще започне в Бургас – може би, а може би след три. Делото за Арабаджиеви – в Пловдив, делото за Бобокови – може би в Плевен.

Баневи, не знам – може би в Провадия или във Варна. Делата за телефонни измами, които се извършват на територията на няколко града; делата за убийства, изнасилвания, организирани престъпни групи откъде ще почнат – никой не може да каже“, каза Гешев и прогнозира пълен крах на борбата с престъпността. Прокуратурата няма да носи отговорност за последствията от реформата, посочи още главният прокурор.

Вижте и

„Тук сме, за да кажем, че българската прокуратура няма да носи отговорност. Когато се случат тези последствия, а те ще се случат в много кратки срокове ако се приемат тези закони, ние ще кажем, че някой трябва да носи отговорност, но не ние. Отказваме да носим чужда отговорност“, категоричен бе Гешев. На заседанието си днес правната комисия в НС прави пореден опит да гласува текстове, свързани със закриването на спецмагистратурите и преместването на бюрото за защита. Той заяви още, че в тези закони има дори противоконституционни текстове, които противоречат и на европейските ценности.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре