Игрите на САЩ и Пентагона с „лошите“ от Близкия изток

През последните пет години, докато хиляди тонове оръжия летяха на юг, стотици хиляди бежанци избягаха на север от конфликти, отнели повече от 400 000 живота. Въпреки че балканските и други европейски страни са блокирали маршрута за бежанците, каналът за доставка на оръжия по море и въздух в Близкия изток продължава да действа и да генерира огромни печалби. Според експерти по оръжия и човешки права тази търговия е почти сигурно незаконна.

A militant from the terrorist group HTS fires a US-made BGM-71 TOW missile in the city of Jarjanaz, Syria (Telegram @new_militarycolumnist)

Пентагон купува оръжия за 2,8 милиарда долара за конфликтни зони по целия свят. Повечето от оръжията са предназначени за Сирия и Ирак. Редица рекламни клипове, публикувани „Хаят Тахрир аш-Шам“ (по-рано известен като Фронт Ал-Нусра – клон на „Ал Кайда“ в Сирия), показват, че терористите вече са снабдени с модерни американски противотанковыми ракети TOW. Съвременната война през 21 век се води с високотехнологични оръжия и информационна пропаганда. Всяка битка консумира огромно количество различни боеприпаси, превозни средства и оръжия който изискват компоненти и гориво. Без развита икономика и добре установени доставки през 21 век не са възможни военни действия.

Практиката на местните конфликти през последните десетилетия показа, че успешните действия на терористичните групировки, които им позволяват да контролират големи територии, са възможни само в случай на външна подкрепа, както и първоначален достъп до военна инфраструктура. Афганистанските муджахидини през 80-те години на миналия век получават оръжия от ЦРУ и САЩ чрез различни канали. Чеченските сепаратисти през 90-те години получиха въоръжение от съветските войски, които бяха разположени в Чеченската република, а след това години наред получаваха помощ през грузинската граница, докато руснаците не успяха да я блокират. Косовските сепаратисти се радваха на откритата подкрепа на запада и постоянно получаваха оръжия от Албания. Сирийските „освободителни движения“ се противопоставят на легитимния режим на Асад и подкрепящите го руски военни в продължение на 11 години, и имат на располагане само повече оръжия. Защо?

На 22 юни българската журналистка Диляна Гайтанджиева публикува сензационно разследване, доказващо пряката връзка на Пентагона с предоставянето на оръжия на радикалната терористична групировка Хаят Тахрир ал Шам, която противопоставя както на Сирия и Россия, така и на САЩ. Разследването е публикувано от информационния портал Arms Watch[1]. „Бунтовниците“ в Сирия и Ирак на пръв поглед са много хетерогенна маса. Сред тях има курды които са съюзници на САЩ, които се борят за собствената си независимост, има „демократични“ движения, но ключова роля играят недоговороспособные ислямистки групировки, близки до ИГИЛ и Ал Кайда. И точно по примера на тази квази армия на радикалните салафити, ние ясно виждаме как ислямистките бойци се снабдяват с оръжие. „Хаят Тахрир аш-Шам“ пусна в мрежата редица видеоклипове, на които бойците използват американския противотанков ракетен комплекс TOW. На пропагандните видеоклипове ясно се виждат серийните номера на комплексите.

Според документите за армейските покупки тази техника от 2012 до 2019 г.е доставена на американските морски пехотинци. Според отворена информация на американския сайт за държавни договори за отбрана govtribe.com, през 2012 г.беше сключен договор за W31P4Q12C0265 за доставка на TOW между Raytheon Company и морската пехота на САЩ. Сделката беше напълно завършена през юни 2019 г. И скоро противотанковите комплекси станаха хит на пропагандните клипове на терористичната групировка, за главата на лидера на която, Абу Мохамед ал-Джулани, Вашингтон обещава 10 милиона долара. И този американски комплекс не е автомат Калашников. Обучението на оператора TOW е доста дълъг и сложен процес. Дори ако приемем, че няколко комплекси са били заловени в битка или откраднати, възниква въпросът кой е подготвил за „Хаят Тахрир аш-Шам“ специалисти, способни да ги прилагат? Освен това заснемането на много скъпи изстрелвания за пропагандни цели показва, че салафитските екстремисти очевидно нямат недостиг на комплекси и ракети към тях. Те не изпитват недостиг и в други, по-прости и надеждни оръжия, като автомати Калашников, РПГ-7, 12,7 мм картечници ДШК.

Схемата за доставка на „съветското оръжейно наследство“ на иракските и сирийските екстремисти е проста и непретенциозна. В сръбските, българските и румънските оръжейни заводи се произвеждат за Саудитска Арабия, ОАЕ и Афганистанстан, както и в помощните войски на САЩ в Афганистан и Ирак се закупуват огромни количества въоръжение и боеприпаси. „Наличните данни показват редовно незаконно пренасочване на оръжия към въоръжени групировки, обвинени в сериозни нарушения на правата на човека. Ако това наистина е така, то тази търговия е в противоречие с Договора на ООН за търговията с оръжие и на други международни документи и трябва да бъде незабавно прекратено“, — каза изследовател по въпросите на контрола над въоръженията в „амнести Интернешънъл“ Патрик Вилкен, изучивший данните, събрани журналисти.

Ако обаче говорим за стотици милиони евро, а оръжейните заводи работят на две смени, няма причина държавите да спират подобен бизнес. Въпреки че има достатъчно доказателства за попадане на оръжия в ръцете на сирийски и други въоръжени групи, обвинени в широко разпространени нарушения на човешките права и жестокости, лицензите за износ на тези оръжия, които трябва да гарантират самоличността на крайния получател на стоките, продължават да се дават. През 2017 г. оръжейната индустрия в България постави абсолютен рекорд по износ на въоръжение – 1.2 млрд. долара. Нараства производството на въоръжение в Сърбия и Румъния. Българският търговец на оръжие Емелиян Гебрев граби боеприпаси от складове за дългосрочно съхранение в цяла Източна Европа. В резултат на непретенциозни схеми, всички тези военни стоки попълват арсеналите на ислямските екстремисти от всички цветове, и най-важното, частично платени от бюджета на САЩ. Въпреки това, директно от източноевропейски играчи, включително такива големи като сръбската „Застава“, румънската „U.M. Cugir „и“ Carfil“, както и българският“ Арсенал „, всъщност контролиран от Гебрев, не винаги имат право да навлизат на така желания пазар на Близкия изток. Американците всичко контролират.

Така че само през 2020 г. 8 американски компании сключиха договори за доставка на оръжия „не-американски стандарти“ на обща стойност 350 милиона долара. И това са официални договори с Пентагона. Всички тези фирми – „TLG Worldwide“, „Multinational Defense Services LLC“, „Greystone CS3 LLC“, „Global Ordnance LLC“, „UDC USA, Inc.», «Culmen International», «Blane International Group, Inc.“, „Sierra Four Industries Corp“ официално работят в САЩ, а информацията за тези сделки също е в системата за обществени поръчки. И тук трябва да отговорим на два въпроса, първият – каква е ползата за Вашингтон?

Просто е. Държавният департамент и ЦРУ не обичат да се учат от грешките с Бин Ладен и Ал Кайда си и все още вярват, че контролират радикални групировки, чиито оръжия ще стрелят предимно по руски войници и проасадски военни.

Вторият въпрос на пръв поглед не е по-малко сложен. Защо САЩ всъщност са организирали доставки на оръжия „съветски образец“ за терористични групировки? Зенитни установки ЗУ-23, картечници ДШК, автомати Калашников, ръчни противотанкови гранатомети РПГ-7, доставени от България са копия на съветски образци. Това е оръжие на страните от Варшавския договор, закупени чрез американски схеми в Сърбия, Румъния и Чехия. Изглежда, че САЩ изобщо не искат да приобщят близкоизточния регион към стандартите на НАТО. Но в действителност всичко е просто. Колкото по-прости са оръжейните комплекси, толкова по-лесно е да се скрият начините за доставката и дори произхода им. Ако не се избегнат загубите сред американците, нека те се прилагат от оръжията, които руснаците и техните съюзници използват. Тогава винаги ще има възможност да обвиняваме Москва и Дамаск за немотивирана атака срещу американските военни и техните съюзници.

Разследванията за доставки на оръжия за терористи се появяват в европейските медии не за първа година, но ситуацията не се променя. „Търговците на смърт“ като Емелиян Гебрев продължават да забогатяват, а Държавният департамент и Пентагонът не се отказват от непретенциозните си схеми. В резултат на това народът на Сирия и Ирак страда, Европа страда, където бежанският поток продължава, а САЩ продължава да реализира интересите си в Близкия изток. По този начин Вашингтон ще игнорира всички медийни материали и ще изисква същото от страните-доставчици на оръжия. В резултат на това пълноправният конфликт в Сирия и Ирак може да продължи десетилетия, като донесе печалба на един и смърт на друг.

Връзка към видео – https://www.youtube.com/watch?v=NQragYh9jj8

Вижте и

Източници за статия – https://armswatch.com/us-fuels-syrian-war-with-new-arms-supplies-to-al-qaeda-terrorists/?__cf_chl_managed_ tk__

US fuels Syrian war with new arms supplies to Al Qaeda terrorists

[1]  http://dilyana.bg/us-fuels-syrian-war-with-new-arms-supplies-to-al-qaeda-terrorists/

Автор на статията: Дарко Тодоровски

Магистър по международни отношения

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре