Сега четете
Днес се открива предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание

Днес се открива предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание

Днес се открива предизборната кампания на изборите за 46-то Народно събрание, които ще се произведат на 11 юли.

Изборите бяха насрочени с указ номер 130 на президента, публикуван в Държавен вестник на 12 май след като 45-я парламент не можа да състави правителство и се наложи президента да разпусне Народното събрание и да назначи служебно правителство. Така кабинетът на Бойко Борисов постави своебразен рекорд, като успя да управлява във времето на два парламента.

В изборите за парламент ще участват 23 формации от отделни партии или коалиции, които те ще търсят подкрепата на 6 711 048 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ. Това е предварителна оценка за броя на гласоподавателите. Точната бройка ще стане ясна, както обикновено, по време на изборите.

До 10 юни са подадени 45 231 декларации за разкриване на секции в чужбина. Срокът за подаване на декларации изтича на 15 юни. Най-много заявления са подадени от Турция – 16 363, Великобритания – 8741, Германия – 6486 и Испания – 2561. Заявленията от Великобритания са два пъти по-малко от тези в Турция, защото нашите сънародници знаят, че там където са гласували повече от 100 души, ще има избирателни секции. Подаването на заявления обаче би облекчило работа на СИК в чужбина, защото ще имат готови списъци с избиратели и няма да се губи време с попълването на декларации от хората, че не са гласували на друго място. Според Цветозар Томов, член и говорител на ЦИК, за първи път ще има 800, а може повече секции в чужбина. Решение на ЦИК за броя на тези секции трябва да се вземе до 18 юни. Заявленията за откриване на секции в чужбина, подадени на хартия в дипломатическите и консулските представителства са около 300.

Хората подали заявления за гласуване в чужбина могат да гласуват и в друга секция, а не в тази която са поискали, както и в България, ако решат да се върнат в страната. Организацията за изборите в чужбина върви добре, няма хаос и към 18 юни ще е ясно колко са секциите и къде в тях ще има машини. Следващият проблем там е назначаването на СИК, което според хронограмата на изборите ще стане на 28 юни. Работна група на МвнР подготвя изборите в чужбина. Към назначаването на СИК извън страната има интерес от доброволческите организации по места. Основната работа обаче се пада на партиите, които трябва да направят предложение за членовете на СИК в чужбина.

В близко време ЦИК трябва да утвърди техническия образец за защита на бюлетината. На 15 юни изтича и срокът за назначаването на СИК от РИК в страната.

Основен проблем за изборите през юли се оказа машинното гласуване и по-точно осигуряването на нужния брой машини. Законът може да се изпълни с наличните 9600 машини за гласуване защото секциите в страната с над 299 избиратели са малко над 9400. Там където има обективни пречки обаче, законът позволява да се гласува с хартиени бюлетини. В една секция не може да има едновременно гласуване с машина и с хартиени бюлетини. Към гласуване с бюлетини се минава само ако се установи, че има някакъв проблем с машината и тя не може да се използва. Предизвикателството е, че с наличния брой машини не може да се осигури повече от една, в секциите с най-много избиратели, защото ще са нужни и машини за някои от секциите в чужбина. В ЦИК са оптимисти и и смятат, че могат да постигнат споразумение със сегашния доставчик „Сиела Норма“ за доставка на още 1500 бройки. Вчера, 10 юни, от ЦИК съобщиха че са получили оферта за машини и от друга фирма, но искат да проверят техническата спецификация на предлаганата техника.

Машини за гласуване няма да се ползват при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. За първи път с машини ще може да се гласува и в избирателни секции извън страната, но само в секции с очакван по-голям брой избиратели.

Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към МРРБ.

ЦИК вече определи реда за представяне на кандидатите, регистрирани от партии, коалиции и инициативни комитети, в различните форми на предизборната кампания през медиите. БТА отразява широко предизборната кампания и позициите на различните партии и и коалиции през своите емисии и пресклубове.

Вижте и

Централната избирателна комисия определя реда за образуване на секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето. Решението пряко се отнася за хората, които са под карантина заради пандемията с коронавирус. Сега в такава ситуация са 24 – 25 хиляди души. Има тенденция със стихване на епидемията, те да са по-малко от сегашния брой. Правилата, които ЦИК прие през април, могат да се окажат задоволително решение за тези избори, посочиха от ЦИК. Гласуването на тези хора, тогава стана с подвижна изборна кутия, но в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания. Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия за хората под карантина се образуваха на територията на всяко населено място 3 дни преди изборния ден и при подадени не по-малко от 10 заявления. Общинската администрация проверяваше дали хората подали заявления са наистина в изолация. Хората под карантина, подали заявления, биват уведомявани, че ще бъдат посетени от членове на подвижна СИК.

На 25 юни изтича срокът за подаване на данни от Министерство на правосъдието за лицата, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, за автоматизирано заличаване на имената им от избирателните списъци.

С промяна на Изборния кодекс от първи май тази година съгласно чл. 36. (1), избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес, но не по-късно от 14 дни преди изборния ден. Искането се прави писмено до кмета на общината, района, кметството или до кметския наместник и съдържа единния граждански номер на избирателя, вида и номера на документа му за самоличност и подпис или чрез електронно заявление през интернет страницата на ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване“ в МРРБ. Удостоверенията за гласуване на друго място се издават в един екземпляр не по-късно от 14 дни преди изборния ден само на кандидатите, членовете на ЦИК, членовете на РИК и на наблюдателите.

В срок до 3 юли ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще извършват социологически проучвания в изборния ден.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре