Сега четете
Румен Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

Румен Радев: Очертава се изборите да са на 11 юли

Днес Румен Радев връчи на БСП третия проучвател мандат за съставяне на правителство. Корнелия Нинова го върна веднага. Това означава, че следва разпускане на 45-ото Народно събрание, служебен кабинет и предсрочни избори.

Днес президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Лидерът на партията Корнелия Нинова заяви, че няма „обективна възможност да съставим кабинет“ и върна мандата на държавния глава. Преди мандата на БСП, от ГЕРБ не успяха да получат достатъчна подкрепа за предложения от тях кабинет, а „Има такъв народ“ върна мандата веднага с аргумента, че „за нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции“.

Избори на 11 юли?

С днешното връщане на проучвателния мандат от страна на БСП процедурата по опити за съставяне на правителство в 45-ото Народно събрание е изчерпана. Това означава, че следват разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и провеждане на предсрочни парламентарни избори.

Вижте и

„В тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли“, заяви президентът Румен Радев. Той сподели, че разбира мотивите на БСП и „Има такъв народ“ да не се опитват да съставят кабинет в този парламент, но предупреди: „В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори, но ако и след тези избори се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза“.

45-ото Народно събрание се оказа първото в новата история на България, което не успява да излъчи кабинет. С разпускането му, което се очаква да стане следващата седмица, то ще се окаже и най-кратко просъществувалото.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре